گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت‌وگو با جماران؛

آیت‌الله هاشم زاده هریسی: روسای قوا اختلافات را از مجرای تعامل حل‌وفصل کنند نه تریبون‌ها/ دستگاه قضایی درباره دشمنان هم باید با مستندات قضاوت کند

تمام قوا در نظام شریک هستند و این‌گونه نیست که هر کسی راه خود را برود. من به عنوان یک روحانی و فردی که سن بیشتری دارم این مسائل را برادرانه و خیرخواهانه می گویم. به این دلیل که به نظام علاقه‌مند هستم می گویم. روش‌ها واقعاً روش‌های درستی نیست و به نظام آسیب وارد می‌کند.

پایگاه خبری جماران- هفته گذشته آغاز مشاجره‌ای لفظی جدید میان حسن روحانی، رئیس‌جمهوری و آیت‌الله آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه بود؛ مشاجره‌ای که در آن طرفین یکدیگر را به «بیکار» بودن و عدم انجام درست وظیفه متهم کردند. این نخستین بار نبود که رئیس قوه مجریه و قضائیه اختلافات خود را با ادبیات غیررسمی و از تریبون‌ها بیان می‌کردند. آیت‌الله هاشم زاده هریسی، عضو مجلس خبرگان رهبری معتقد است روسای قوا باید سعه‌صدر بیشتری داشته باشند و اختلافات خود را از مسیر تعامل و گفت‌وگو و نه از تریبون‌ها حل‌وفصل کنند. هرچند که به گفته وی رئیس‌جمهوری  به عنوان مجری قانون اساسی باید پاسدار حقوق شهروندان باشد و قوه قضائیه هم با توجه به وظیفه داوری که دارد بدون تشکیل پرونده و بررسی‌های کارشناسی اظهارنظر نکند.

آیت‌الله هاشم زاده هریسی در گفت و گو با خبرنگار جماران، بابیان اینکه گاه بین روسای قوا حرف‌هایی ردوبدل می‌شود و اختلافاتی پیش می‌آید که نباید به گونه‌ای عمل شود که مورد سوءاستفاده دشمن قرار بگیرد، گفت: دشمن هم اعم از داخلی و خارجی است. البته افرادی هستند که دشمن نیستند، درون نظام هستند اما اغراضی دارند. افرادی هستند که طرفدار یک قوه هستند و با قوه دیگر اختلاف دارند و بر عکس. در واقع اغراض و اختلافات شخصی دارند یعنی حرف و موضع‌گیری آنها مغرضانه است و اینها هم هستند و می‌توانند از اختلافات قوا سوء استفاده کنند. برای اینکه دشمنان داخلی و خارجی نتوانند سوء استفاده کنند، نباید این اختلافات در رسانه‌ها مطرح شود. اگر حرفی دارند با یکدیگر گفت‌وگو کرده و مطرح کنند.

وی ادامه داد: بنابراین اولاً نباید اختلافات قوا به شکلی که در حال حاضر رخ می‌دهد در رسانه‌ها مطرح شود. اختلافاتی که ما در رسانه‌ها می‌بینیم هم در واقع اختلافات عمیقی نیست. این‌گونه نیست که وقتی موضعی می‌گیرند بخواهند با یکدیگر دشمنی کنند یا یکدیگر را ساقط و بی آبرو کنند. این اختلافات نظراتی است که می‌دانند و به زبان می‌آورند. اختلافاتی که وجود دارد مانند اختلافات داخل خانه و اختلافات دو برادر است. وقتی که دو برادر با یکدیگر اختلاف دارند اگر در برابر دشمن قرار بگیرند اختلافات سطحی و روبنایی را کنار می‌گذارند. بنابراین دیگران هم نباید به این اختلافات بدمند.

بر سر منافع کشور نباید بین سران قوا اختلاف باشد

عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه سران قوا باید تلاش کنند که اساساً با هم اختلاف نداشته باشند، گفت: در مسائل کشور چنین اختلافاتی معنا ندارد. اگر مشکلاتی در قوه قضاییه وجود دارد، به رئیس جمهوری هم آسیب وارد می‌شود چون او هم در حال اداره کشور است. اگر رئیس جمهوری اشکالی داشته باشد قوه قضاییه هم آسیب می‌بیند و اینها مسائلی است که تأثیر گذار هستند. اگر سران قوا به یکدیگر نقدی هم دارند می‌توانند با یکدیگر گفت‌وگو کرده و مسئله را حل‌وفصل کنند. منظور من این نیست که سکوت کنند بلکه نباید از تریبون‌ها با یکدیگر گفت‌وگو کنند. اگر مسئله آن‌قدر بزرگ است که قابل‌حل و فصل نیست از طریق مقام معظم رهبری می‌توانند مسئله را حل و فصل کنند. حضرت امام هم از اختلافات قوای سه گانه فریاد می‌زد، مقام معظم رهبری هم همین‌طور. در کشور ما نباید چنین مسائلی وجود داشته باشد. کشور، نظام و انقلاب ما اسلامی و بر مبنای اخلاق است. حل مسائل باید با منطق و مفاهمه و رفع سوء تفاهم‌ها صورت بگیرد.

وی با تأکید بر وجود نقدها و اشکالات، ادامه داد: شاید مسائلی در قوه قضاییه باشد که رئیس جمهوری نتواند مدارا کند یا مسائلی در قوه مجریه باشد که رئیس قوه قضاییه به زبان بیاورد. وقتی که یکی از طرفین پاسخ می‌دهد که شما بدتر از من هستید یا ضعف و اشکال دارید در واقع پاسخ هم نداده بلکه اعتراف است. اعتراف است که تو ضعف داری و من هم ضعف دارم. اساساً طرح این‌گونه مسائل زیبنده روسای قوا نیستند که هر سه هم انسان‌های مسلمان و اخلاقی هستند. شایسته این افراد نیست که در رسانه‌ها با یکدیگر بگو مگو کنند.

آیت الله هاشم زاده هریسی تأکید کرد: تمام قوا در نظام شریک هستند و این‌گونه نیست که هر کسی راه خود را برود. من به عنوان یک روحانی و فردی که سن بیشتری دارم این مسائل را برادرانه و خیرخواهانه می گویم. به این دلیل که به نظام علاقه‌مند هستم می گویم. روش‌ها واقعاً روش‌های درستی نیست و به نظام آسیب وارد می‌کند.

قوه قضائیه درباره دشمنان هم باید با مستندات قضاوت کند

آیت الله هاشم زاده هریسی اظهار نظر از سوی قوه قضائیه را نیازمند بررسی‌های قضایی دانسته و گفت: قوه قضاییه هر مسئله‌ای که مطرح می‌کند باید مستند باشد. حتی در مورد دشمن یا مخالفان هم وقتی می‌خواهد مسئله‌ای را مطرح کند تا زمانی که پرونده را در دست دارد نباید حرفی بزند. باید پرونده را بررسی کرده، به اتمام رسانده و پس از صدور حکم اظهار نظر کند. اینکه قبل از بررسی پرونده قضاوت کرده و حکم صادر کند واقعاً موجب زیر سؤال رفتن قضاوت و داروی شده و موضع گیری تلقی می‌شود. این مسائل را همه قوا و به ویژه قوه قضاییه باید به درستی رعایت کند.

وی ادامه داد: رئیس قوه قضاییه اگر می‌خواهد اظهار نظری کند باید از پیش بررسی شده باشد. حتی اگر می‌خواهد درباره قوه مجریه نظری بدهد باید بررسی کرده و بر اساس پرونده‌ها بگوید که قوه مجریه کاری انجام داده است یا خیر و سپس بگوید که قوه مجریه در چهار سال گذشته کاری انجام داده است یا خیر. چنین جوابی از سوی قوه قضاییه شایسته و درست نیست. رئیس جمهوری هم شاید می‌داند که مواردی را بدون دلیل احضار کرده‌اند. چون آقای روحانی مسئول اجرای قانون اساسی است اگر ببیند که مسئله‌ای خلاف قانون اساسی است ایشان می‌تواند برای جلوگیری از آن واکنش نشان دهد. اما اگر ایرادی هم وارد می‌بینند نباید به کل قوه قضاییه وارد کنند. ممکن است بعضی جاها و برخی موارد وجود داشته باشد و رئیس جمهوری هم می‌تواند به این مسائل اشاره کند تا موجب پیشگیری و جلوگیری از آن شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.