گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

حسن هانی زاده: نخست وزیر عراق فریب سیگنال های پان عربیستی کشورهای خلیج فارس را خورده/ در طول شش هزار سال گذشته همواره از نام «خلیج فارس» استفاده شده/ مسأله خلیج فارس و نام آن خط قرمز ملت ایران است

حسن هانی زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه، به جماران گفت: عراق روابط گسترده ای با ایران دارد و ایران هم نفوذ معنوی بسیار بالایی در عراق دارد و اختلافات ایران و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس نباید در تغییر واقعیت های تاریخی مؤثر باشد. واقعیت تاریخی این است که در طول شش هزار سال گذشته همواره همین نام برای «خلیج فارس» استفاده شده و تمام سیاحان، جهانگردان و تذکره نویسان از نام خلیج فارس استفاده کرده اند. این بخشی از هویت ملی و تاریخی ایران هست و حاکمیت ایران بر خلیج فارس هم غیر قابل انکار است.

پایگاه خبری جماران: یک کارشناس مسائل خاورمیانه با تأکید بر اینکه نخست وزیر عراق فریب سیگنال های پان عربیستی و قومیت گرایی کشورهای حوزه خلیج فارس را خورده است، گفت: اساسا این کشورها ملت عراق را جزئی از ساختار کشورهای عربی نمی دانند. زیرا نگاه طائفه ای کشورهای حاشیه خلیج فارس، مخصوصا عربستان و امارات، کاملا ضد شیعی است و به همین دلیل تاکنون عراق را وارد مجموعه شورای همکاری خلیج فارس نکرده اند؛ در حالی که عراق یک ساحل 90 کیلومتری در خلیج فارس دارد. آقای السودانی باید به ملت عراق پاسخ بدهد که چرا شش کشور حاشیه خلیج فارس عراق را وارد این مجموعه نمی کنند؟

مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با حسن هانی زاده را در ادامه می خوانید:

تحلیل شما از استعمال واژه جعلی برای خلیج فارس توسط دولت عراق و تأکید نخست وزیر این کشور بر عدم عذرخواهی از ملت ایران، چیست؟

اقدامات اخیری که در عراق صورت گرفته و برگزاری جام موسوم به ملت های عرب تحت یک عنوان جعلی، نشان می دهد که کشورهای عرب حوزه خلیج فارس خیز بلندی برای جداسازی عراق از آغوش پر مهر ایران برداشته اند. برگزاری این مسابقات در شهر بصره که مرکز شیعیان جنوب عراق تلقی می شود، و آن هم در سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، یک پیام خاصی دارد و اینکه مردم عراق درگیر برگزاری جام خلیج فارس شوند و سالگرد شهادت این دو سردار رشید اسلام به فراموشی سپرده شود.

متأسفانه آقای محمد السودانی تحت تأثیر سیگنال های رژیم مرتجع عربی قرار گرفته و واژه مجعول دیگری را برای خلیج فارس به کار گرفت و همچنین مقدی صدر هم تحت تأثیر فضاسازی های کشورهای عربی علیه ایران، از واژه مجعول دیگری برای خلیج فارس استفاده کرد. متأسفانه عراق درگیر دو دایره کاملا مختلف در بعد اجتماعی و سیاسی هست. نخست دایره اعتقادی است که اکثریت ملت عراق را شامل می شود و مردم عراق ایران را کانون مذهب تشیع می دانند و گرایش به ایران در عراق بسیار شدید هست. دایره دیگر «قومیت گرایی» است که بخش کوچکی از عراق را شامل می شود؛ و به همین دلیل کشورهای عربی خیز بلندی برداشته اند که دایره پان عربیستی و قومیت گرایی را در عراق توسعه بدهند و ارتباط معنوی ایران و عراق را قطع کنند.

به همین دلیل آقای محمد السودانی، که تجربه سیاسی اندکی دارد، فریب سیگنال های پان عربیستی و قومیت گرایی کشورهای حوزه خلیج فارس را خورده است. آقای محمد السودانی در مصاحبه با شبکه دویچه وله آلمان اعلام کرد که عراق خود را بخشی از مجموعه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس می داند و در همان جا همان از واژه جعلی دیگری به جای خلیج فارس استفاده کرد. سؤالی که وجود دارد این است که اگر عراق در دایره کشورهای عرب حوزه خلیج فارس قرار دارد چرا شورای همکاری خلیج فارس که از سال 1981 تأسیس شده اجازه نمی دهد که عراق وارد این مجموعه شود و هیچ گاه عراق را در این شورا وارد نمی کنند؟

اساسا این کشورها ملت عراق را جزئی از ساختار کشورهای عربی نمی دانند. زیرا نگاه طائفه ای کشورهای حاشیه خلیج فارس، مخصوصا عربستان و امارات، کاملا ضد شیعی است و به همین دلیل تاکنون عراق را وارد مجموعه شورای همکاری خلیج فارس نکرده اند؛ در حالی که عراق یک ساحل 90 کیلومتری در خلیج فارس دارد. آقای السودانی باید به ملت عراق پاسخ بدهد که چرا شش کشور حاشیه خلیج فارس عراق را وارد این مجموعه نمی کنند؟

 

به نظر شما این اقدام نخست وزیر عراق چقدر برای به دست آوردن دل کشورهای حاشیه خلیج فارس با هدف پذیرش این کشور در مجموعه شورای همکاری خلیج فارس است؟

ممکن است چنین نگرشی در آقای محمد السودانی وجود داشته باشد ولی باید بداند که کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل گرایش اکثر مردم این کشور به تشیع، اساسا ملت عراق را عرب نمی دانند و شیعیان را جزئی از ساختار ایران می دانند؛ و تحت هیچ شرایطی عراق را وارد شورای همکاری خلیج فارس نخواهند کرد. اگر آقای السودانی تصور می کند که با این اظهارات شاید دل کشورهای حوزه خلیج فارس را به دست بیاورد، کاملا اشتباه می کند.

 

عراق روابط گسترده ای با ایران دارد

 

چقدر اوضاع داخلی ایران و تنش هایی که برای سیاست خارجی ما پیش آمده در این اقدام تحریک آمیز نخست وزیر عراق تأثیر داشته است؟

به هر حال عراق روابط گسترده ای با ایران دارد و ایران هم نفوذ معنوی بسیار بالایی در عراق دارد و اختلافات ایران و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس نباید در تغییر واقعیت های تاریخی مؤثر باشد. واقعیت تاریخی این است که در طول شش هزار سال گذشته همواره همین نام برای «خلیج فارس» استفاده شده و تمام سیاحان، جهانگردان و تذکره نویسان از نام خلیج فارس استفاده کرده اند. این بخشی از هویت ملی و تاریخی ایران هست و حاکمیت ایران بر خلیج فارس هم غیر قابل انکار است.

لذا آقای محمد السودانی متأسفانه با به کارگیری نام جعلی برای خلیج فارس قصد دارد از دایره اعتقادی وارد دایره پان عربیستی و قومیت گرایی شود، شاید بتواند از سفره های گسترده کشورهای عرب حوزه خلیج فارس استفاده کند.

 

دستگاه دیپلماسی باید مسأله هویت تاریخی ایران را فراتر از نگرش های معنوی اعتقادی قرار بدهد

 

به نظر می رسد که دستگاه دیپلماسی ما واکنش جدی به این مسأله نداشته و تنها به نوشتن یک نامه اکتفا کرده است. ارزیابی شما از این واکنش دستگاه سیاست خارجی چیست؟

صرف نظر از روابط گسترده اجتماعی، سیاسی و معنوی بین ایران و عراق، دستگاه دیپلماسی باید مسأله هویت تاریخی ایران را فراتر از نگرش های معنوی اعتقادی قرار بدهد. مسأله خلیج فارس و نام آن خط قرمز ملت ایران است و تحت هیچ شرایطی نباید دستگاه دیپلماسی از این مسأله عبور کند و باید از طریق سفارت عراق در ایران شدیدا به نخست وزیر این کشور اخطار بدهد که به کارگیری واژه مجعول دیگری برای خلیج فارس خط قرمز است و دولت عراق باید احساسات و عواطف ملت ایران را مورد توجه قرار بدهد و به واقعیت های تاریخی احترام بگذارد. زیرا این واقعیتی است که خلیج فارس همواره «خلیج فارس» بوده و تحت هیچ شرایطی این نام نباید تغییر پیدا کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.