به گزارش ایرنا ، بیارجمند یکی از بخش های سه گانه شهرستان شاهرود و با مرکزیت شهری با همین نام در 110 کیلومتری جنوب شرق این شهرستان واقع شده است.
محدوده این بخش از شمال، شهرستان میامی و مسیر تهران - مشهد و از جنوب ، کویر مرکزی ایران است، شهرستان های طبس، بردسکن و سبزوار نیز در شرق آن قرار دارند.
بیارجمند سرزمینی با قدمت بسیار زیاد بوده و در طول تاریخ تغییرات بسیاری را نیز به خود دیده است که نام این دیار را می توان شاهدی بر این تغییرات دانست. بیارجمند ترکیبی از دو منطقه 'بیار' به معنای چاه ها و 'جمند' بوده است، اما بیارجمندی که زمانی چاه های آب فراوان داشته اکنون مانند بسیاری از مناطق ایران، با مشکل کم آبی رو به رو است.
گذشته از این، بخش جنوب شرقی شهرستان شاهرود دارای جاذبه های طبیعی بسیاری است و مدت ها است به یکی از مقصد های اصلی گردشگران و علاقه مندان به حیات وحش و کویر نوردی تبدیل شده است. سفر به بیارجمند، تجربه شیرین راه رفتن بر روی رمل های ماسه ای، اقامت در ماسوله کویر و تماشای آهو و گورخر آسیایی را به همراه دارد.
وجود پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده توران را می توان بارزترین ویژگی این منطقه دانست که آن را از دیگر نقاط گردشگری کشور متمایز می کند، فقط در توران است که می توان سه گونه جانوری نادر و بومی ایران زمین یعنی یوزپلنگ و گورخر آسیایی وزاغ بور را با هم دید.
با توجه به اهمیت این گونه های در خطر انقراض، چند سالی است که به همت تشکل های مردم نهاد زیست محیطی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جشنواره هایی مانند 'یوزپلنگ' و 'سفر به زیستگاه زاغ بور' برگزار می شود تا علاوه بر آموزش به مردم منطقه برای حفاظت از این حیوانات، ظرفیت های گردشگری این دیار نیز به دیگر هم وطنان شناسانده شود.
این پناهگاه با وسعت یک میلیون و 470 هزار هکتاری خود، در سال 1344 به عنوان یکی از 9 منطقه ذخیره گاه بیوسفر ایران شناخته شد. جبیر، آهو، قوچ و میش، کل و بز، گورخر، یوزپلنگ، گربه وحشی، هوبره، کبک و زاغ بور از جمله گونه های بارز جانوری پارک ملی توران هستند.
از گونه های گیاهی آن نیز می توان از قیچ، تاغ، گز و بادام وحشی نام برد.
همچنین تاکنون 64 گونه پستاندار، 167 گونه پرنده، 42 گونه خزنده و دو گونه دوزیست در این مجموعه شناسایی شده اند.
دروازه حیات وحش توران اما یکی از خوش آب و هواترین روستاهای بخش بیارجمند است، روستای پلکانی 'قلعه بالا' در 24 کیلومتری جنوب شرق بیارجمند که بر دامنه کوه ملحد قرار گرفته و دو هزار و 411 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، این روستا مقصد مناسبی برای دوست داران علم نجوم است تا به تماشای آسمان صاف و پرستاره شب های کویر بنشینند.
قلعه بالا با وجود قرار گرفتن در دل کویر، با داشتن باغ های میوه و زمین های کشاورزی، سرسبز است، بسیاری از خانه های اهالی این روستا به اقامت گاه های بوم گردی سنتی و زیبایی تبدیل شده و مسافران می توانند با سکونت در این اقامت گاه ها، از دستپخت بانوان هنرمند منطقه نیز بهره مند شوند.
'دره ماو'، چشمه های قدس و معصوم، امام زاده سید محمد و امام زاده پیر سید نیز در کنار چشم انداز اغواکننده این روستا، از دیگر جاذبه های گردشگری ماسوله کویر است.
زمان آباد هم دیگر روستای زیبایی است که در 120 کیلومتری جنوب شرقی بیارجمند قرار گرفته است. تپه های ماسه ای، شن های روان و چشمه آب گرم از جذابیت های طبیعی این آبادی است. زمان آباد به ارتفاعات منطقه هیرمی نزدیک است؛ جایی که می توان در آن سه نوع اقلیم متفاوت را مشاهده کرد.
امام زاده پیر و قلعه قدیمی حصار هر دو در بافت قدیم روستا، زیارتگاه جرجیس پیامبر در دامنه کوه پیغمبر، قلعه قدیمی و سنگی اسب کشان و روستای قدیمی و مدفون خوار در زیر ماسه بادی نیز از دیگر جاذبه های گردشگری زمان آباد است.
همچنین می توان با حضور در این منطقه در فصل سرما، به تماشای مناظر زیبای کوچ عشایر نشست. جایی که طایفه سنگسری، کردهای قوچانی و گله داران ترشیزی چادرهای خود را برپا کرده و دام هایشان را برای چرا در مراتع می گردانند.
همچنین روستای رضا آباد را شاید بتوان آخرین مقصد گردشگران در بخش بیارجمند دانست. این روستا در 123 کیلومتری جنوب بیارجمند قرار گرفته و از جنوب با احمد آباد و از شمال با مزینان، دو روستای دیگر این بخش ارتباط دارد.
جادوی رمل های ماسه ای، مهم ترین دلیل گردشگران برای طی کیلومترها راه و رسیدن به این روستا است. جایی که به دور از هیاهوی شهر می توان از زمین و آسمان به یک اندازه انرژی گرفت.
معماری روستا نیز جالب توجه است. خانه هایی گلی که به صورت متمرکز در یک نقطه جمع شده اند و در هر گوشه آن نیز سیاه چادرهای عشایری برپاست.
کم تر از یک هفته دیگر سفرهای نوروزی آغاز می شوند. سفر به بیارجمند می تواند خاطراتی جاودانه را در ذهن تک تک افراد هر خانواده که از این منطقه بازدید می کنند، نقش ببندد.
حمیدرضا حسنی رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شاهرود به ایرنا گفت: در چند سال گذشته با اجرای برنامه های گوناگون، تلاش شده تا جاذبه های منطقه خارتوران به گردشگران داخلی و خارجی شناسانده شود.
وی افزود: حضور گردشگران در این منطقه برای اهالی روستاهای خارتوران در آمدزایی خوبی داشته و به همین خاطر اهالی این روستاها در نگهداری محیط زیست و آثار تاریخی خود تلاش بیشتری می کنند.
وی اظهار داشت : با تبلیغات خوبی که شکل گرفت، در تعطیلات نوروزی گذشته تعداد زیادی از گردشگران داخلی و تعدادی گردشگر خارجی از پارک ملی خارتوران و نیز روستاهای رضا آباد و قلعه بالا دیدن کردند و حتی برخی نیز مدتی دراین روستاها اسکان یافتند.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشکری و صنایع دستی شاهرود ، منطقه بیارجمند و خارتوران را به خاطر ویژگی های آن ها، یکی از محل های هدف گردشگری خواند و گفت: دیدن یوزپلنگ، گورخرآسیایی و زاغ بور از جمله حیوانات کمیاب ، برای بسیار از گردشگران جذابیت زیادی دارد.
حسنی یادآور شد: در کنار روستاهای زیبا و با قدمت منطقه که جذابیت هایی برای گردشگران دارند، دیدن آداب و آیین ها و نیز صنایع دستی مردم این منطقه هم برای بازدیدکنندگان بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان این که هنوز این منطقه به خوبی برای گردشگران داخلی و خارجی شناسانده نشده است ، افزود: برگزاری جشنواره های گردشگری در فصل بهار و جشنواره ' سفر به زیستگاه زاغ بود' که همه ساله برگزار می شود در این راستاست.
سید محمدرضا هاشمی فرماندار شاهرود هم به خبرنگار ایرنا گفت: رونق گردشگری در منطقه بیارجمند و روستاهای خارتوران علاوه بر ایجاد اشتغال و درآمد برای اهالی ، موجب جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها می شود.
وی ادامه داد : کارهای بسیار خوبی مانند ساخت راه های روستایی ، بازسازی راه های اصلی و پوشش تلفن همراه دراین منطقه انجام شده تا دسترسی گردشگران آسان شود.
معاون استاندار سمنان گفت: رونق گردشگری یکی از سیاست های دولت برای تحقق اقتصاد مقاومتی است و شهرستان شاهرود با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار زیاد ، افق روشنی پیش رو دارد.
وی افزود: برای ساماندهی و رسیدگی به امور گردشگران با همکاری بخشداری ها و دهیاری ها برنامه ریزی های انجام شده تا در بازدید و نیز اسکان آن ها هیچ مشکلی پیش نیاید.
شهر بیارجمند، مرکز بخش بیارجمند، در 110 کیلومتری جنوب شرق شاهرود قرار گرفته و تا سمنان 310 کیلومتر فاصله دارد.
در تعطیلات نوروزی سه سال گذشته برای شناساندن بیشتر صنایع دستی شاهرود و نیز فراهم ساختن امکان استراحت مسافران ، نمایشگاهی از صنایع دستی این شهرستان برگزار شده و برای برگزاری آن در تعطیلات نوروزی آینده نیز برنامه ریزی لازم انجام شده است .
در شهرستان شاهرود حدود 2هزار نفر به تولید انواع صنایع دستی اشتغال دارند که 80 درصد این افراد، بانوان هستند.
مهم ترین صنایع دستی شهرستان شاهرود شامل نمد ابرسج، دست بافته های سنتی کلاته خیج، جاجیم مجن، گلیم رضا آباد خوارتوران، سفال، سرامیک، معرق چوب و تولیدات مسی است .
در تعطیلات نوروزی گذشته، بیش از 105 هزار نفر گردشگر از شهرستان شاهرود بازدید کردند
که رتبه نخست استان سمنان در جذب گردشگر را به خود اختصاص داد.
استان سمنان بیش از 800 اثر تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد.
7359/6167 گزارشگر: مهسا شانیان ** انتشار دهنده : محسن شاکری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.