داگ سوسنیک، استراتژیست باسابقه حزب دموکرات و مشاور سیاسی پیشین دولت بیل کلینتون، در یادداشتی برای «واشنگتن‌پست» پیش‌بینی کرد که انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا می‌تواند سرآغاز دوره‌ای پرآشوب‌تر در سیاست این کشور باشد؛ دوره‌ای که با احتمال از دست رفتن کنترل کنگره از سوی جمهوری‌خواهان، تضعیف موقعیت دونالد ترامپ، تشدید شکاف‌های درونی دو حزب و قدرت‌گیری جریان‌های پوپولیست همراه خواهد شد و زمینه را برای گذار از «عصر ترامپ» به رقابت بر سر شکل‌دهی «عصر پساترامپ» در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۸ فراهم خواهد کرد.

به گزارش سرویس بین‌الملل جماران، داگ سوسنیک، استراتژیست باسابقه حزب دموکرات و مشاور سیاسی پیشین دولت بیل کلینتون، در یادداشتی در روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌پست» با بررسی چشم‌انداز سیاسی آمریکا در آستانه و پس از انتخابات میان‌دوره‌ای، به ارزیابی احتمال پیروزی دموکرات‌ها، تضعیف موقعیت سیاسی دونالد ترامپ در برابر کنگره، تشدید شکاف‌های درونی دو حزب و قدرت‌گیری جریان‌های پوپولیست پرداخت و نوشت: آشفتگی ۲۰ ماهی که از بازگشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به قدرت می‌گذرد، در مقایسه با بی‌ثباتی‌ای که پس از انتخابات میان‌دوره‌ای در پیش خواهد بود، ناچیز است. در کمتر از ۴۰ روز آینده، هم‌زمانی چند عامل می‌تواند نظام سیاسی ایالات متحده را بیش از پیش بی‌ثبات کند؛ آن هم در شرایطی که این کشور در حال عبور از دورانی است که ترامپ بر آن سایه انداخته است. این دوره، بحثی تمام‌عیار درباره آینده آمریکا به راه خواهد انداخت؛ در حالی که جناح‌های رو به قدرت در هر دو حزب سیاسی، در بحبوحه این آشفتگی، نفوذی بیش از پیش پیدا خواهند کرد.

 

Screen+Shot+2021-01-25+at+4.09.47+PM

 

آینده نامعلوم است، اما بر اساس تمام سال‌هایی که در عرصه سیاست حضور داشته‌ام، آنچه در پیش می‌بینم چنین است:

پیروزی دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان ــ یا حتی سنا ــ محتمل است و چنین نتیجه‌ای ترامپ را از کنگره‌ای همراه و مطیع محروم خواهد کرد. با این حال، این وضعیت می‌تواند ترامپ را به چالش کشیدن نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای سوق دهد؛ اقدامی که ممکن است آشفتگی ایجاد کرده و دموکراسی آمریکا را با بی‌ثباتی مواجه کند. رئیس‌جمهور نیز تمایل خود را برای تأثیرگذاری بر نحوه برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای پنهان نکرده است.

در همین حال، جمهوری‌خواهان در دوره پایانی فعالیت کنگره کنونی، پس از برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای و پیش از آغاز به کار کنگره جدید، برای پیشبرد اولویت‌های قانون‌گذاری ترامپ تحت فشار قرار خواهند گرفت. بودجه دولت در ماه دسامبر به پایان می‌رسد و جمهوری‌خواهان کنگره ناچار خواهند بود در ماه‌های پایانی حضورشان در قدرت، ضمن تأمین بودجه جنگ در ایران، برای جلوگیری از تعطیلی دولت نیز اقدام کنند. ترامپ ممکن است علاوه بر تصویب «قانون نجات آمریکا» (Save America Act) ــ طرح مورد حمایت جمهوری‌خواهان درباره احراز هویت و ثبت‌نام رأی‌دهندگان ــ خواستار افزایش سقف بدهی نیز شود. بحث و بررسی این لوایح، زمان ارزشمند جمهوری‌خواهان را خواهد گرفت.

اما به محض آنکه دموکرات‌ها کنترل کنگره را در دست بگیرند، ترامپ عملاً به رئیس‌جمهوری با قدرت و نفوذ سیاسی محدودتر تبدیل خواهد شد. ترامپ همواره منافع خود را در بالاترین اولویت قرار داده است و شکست‌های قابل‌توجه جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌دوره‌ای می‌تواند احساس فوریت او برای تعریف میراثش پیش از ترک قدرت را افزایش دهد. با افزایش سن ترامپ، تلاش‌های او برای تثبیت جایگاهش در تاریخ احتمالاً با رفتارهایی بی‌ثبات‌تر و غیرقابل‌پیش‌بینی‌تر همراه خواهد شد. این وضعیت فاصله میان دولت او و سایر بخش‌های حزب جمهوری‌خواه را بیش از پیش افزایش خواهد داد.

پس از آن، حزب جمهوری‌خواه روند چندپارگی را آغاز خواهد کرد. محبوبیت ترامپ در جناح راست، مجموعه‌ای از جناح‌ها را که در شرایط عادی اغلب با یکدیگر در تعارض بودند، در کنار هم نگه داشته است. چهره‌های دیگری که از جذابیت منحصربه‌فرد ترامپ برخوردار نیستند، قادر به حفظ این ائتلاف نخواهند بود و جناح‌های مختلف برای تعیین اینکه چه کسی یا چه جریانی آینده حزب را شکل خواهد داد، وارد کشمکش خواهند شد.

شکست‌های سنگین جمهوری‌خواهان در ماه نوامبر می‌تواند این اختلافات را عمیق‌تر کند. هم‌اکنون نیز میان جناح پوپولیست و جناح تشکیلاتی حزب شکاف وجود دارد. در نظرسنجی ماه اوت «NBC News Decision Desk»، ۴۵ درصد از جمهوری‌خواهان اعلام کردند که در مقایسه میان جنبش «ماگا» (MAGA) و حزب جمهوری‌خواه، از جنبش ماگا حمایت می‌کنند.

دموکرات‌ها با شرایط متفاوتی روبه‌رو خواهند شد. پس از آغاز به کار اعضای جدید کنگره، آنها رویکردی تهاجمی در پیش خواهند گرفت و به‌سرعت از اختیارات نظارتی و قدرت احضار خود برای تحقیق درباره عملکرد دولت و معاملات تجاری خانواده ترامپ استفاده خواهند کرد. تحقیقات، جلسات استماع و حتی روندهای استیضاح ممکن است به ویژگی تعیین‌کننده دوره جدید کنگره تبدیل شوند.

پیروزی دموکرات‌ها همچنین جناح چپ افراطی حزب را جسورتر خواهد کرد. حکیم جفریز، رئیس جدید مجلس نمایندگان، ناچار خواهد بود جناح ترقی‌خواه و قدرت‌گرفته دموکرات‌ها را مدیریت کند؛ جناحی که ممکن است چندین عضو همسو با «سوسیالیست‌های دموکرات آمریکا» را نیز دربر بگیرد. ترقی‌خواهان از اهرم نفوذ قابل‌توجهی برخوردار خواهند بود، زیرا دیدگاه‌های آنها سهم رو به رشدی از حزب را نمایندگی می‌کند. در همان نظرسنجی «NBC News Decision Desk»، ۵۸ درصد از دموکرات‌ها اعلام کردند که بیش از خود حزب دموکرات، از اهداف و آرمان‌های ترقی‌خواهانه حمایت می‌کنند.

در هر دو حزب، موج پوپولیسم تشدید خواهد شد. نیروهای گوناگون پوپولیست به‌طور فزاینده‌ای در مخالفت با رهبران سیاسی حامی جهانی‌شدن و بازارهای آزاد به یکدیگر نزدیک شده‌اند. دیگر تعجب‌آور نیست که چهره‌هایی مانند استیو بنن، تاکر کارلسون، سناتور برنی سندرز ــ مستقل از ورمونت ــ و الکساندریا اوکاسیو کورتز، نماینده دموکرات نیویورک، در موضوعاتی همچون تنظیم مقررات برای هوش مصنوعی، مخالفت با جنگ در ایران، محدود کردن قیمت داروها و تعیین سقف برای نرخ بهره کارت‌های اعتباری، مواضع مشترکی اتخاذ کنند.

این ائتلاف رو به گسترش میان نیروهایی که در نگاه نخست بعید به نظر می‌رسد در کنار یکدیگر قرار گیرند، می‌تواند به جریان‌های پوپولیست در هر دو جناح نقش بسیار بزرگ‌تری در شکل‌دهی به مباحث سیاست‌گذاری و انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۸ بدهد. با برگزاری نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری با کرسی باز در ۱۲ سال گذشته، رقابت‌های مقدماتی کاملاً باز در هر دو حزب، نامزدها را وادار خواهد کرد برای جلب حمایت فعال‌ترین ــ و اغلب افراطی‌ترین ــ رأی‌دهندگان خود تلاش کنند.

دو سال میان انتخابات میان‌دوره‌ای و انتخابات سال ۲۰۲۸، دوره‌ای گذار میان دو عصر سیاسی خواهد بود: «عصر ترامپ» و «عصر پس از ترامپ». اگرچه بعید است در این مدت اقدامات اساسی چندانی انجام شود، منازعات سیاسی و سیاست‌گذاری در واشنگتن و رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری، مسیر حرکت کشور پس از انتخابات را شکل خواهند داد.

«عصر ترامپ» احتمالاً بیش از آنکه به دلیل ایجاد معماری جدیدی برای حکمرانی در آمریکا در یادها بماند، به خاطر برچیدن معماری قدیمی آن به خاطر سپرده خواهد شد. وظیفه آغاز ساخت چیزی تازه بر عهده رئیس‌جمهور بعدی خواهد بود. تا آن زمان، باید در انتظار آشفتگی بود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.