کاخ سفید اعلام کرد که ترامپ در حال بررسی مجموعه‌ای از گزینه‌ها برای به دست آوردن گرینلند است و استفاده از ارتش ایالات‌متحده، همواره یکی از گزینه‌ها است.

به گزارش جماران؛ سی‌ان‌ان نوشت: کاخ سفید روز سه‌شنبه اعلام کرد که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ «در حال بررسی طیفی از گزینه‌ها» برای به‌دست‌آوردن گرینلند است و به‌صراحت گفت که استفاده از ارتش ایالات متحده منتفی نیست.

 

«استیون میلر» معاون رئیس دفتر کاخ سفید گفت که موضع رسمی دولت دونالد ترامپ این است که «گرینلند باید بخشی از ایالات متحده باشد.»

 

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیه‌ای گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ بارها روشن کرده است که به‌دست‌آوردن گرینلند یک اولویت امنیت ملی برای ایالات متحده است و برای بازدارندگی از دشمنان ما در منطقه قطب شمال حیاتی است.»

 

او افزود: «رئیس‌جمهور و تیم او در حال بررسی مجموعه‌ای از گزینه‌ها برای پیگیری این هدف مهم سیاست خارجی هستند و البته استفاده از ارتش ایالات متحده همواره یکی از گزینه‌های در اختیار فرمانده کل قواست.»

 

این بیانیه در حالی منتشر می‌شود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، این هفته به قانون‌گذاران گفته است دولت ترامپ در حال بررسی خرید گرینلند است و در عین حال نگرانی‌ها درباره مداخله نظامی آمریکا در کوتاه‌مدت را کم‌اهمیت جلوه داده است؛ موضوعی که به گفته دو منبع آگاه از این گفت‌وگوها مطرح شده است.

 

جاه‌طلبی‌های دولت درباره این قلمرو خودگردان و غنی از منابع که متعلق به دانمارک است، در ماه‌های اخیر به‌طور علنی مطرح نشده بود، اما مقامات پشت‌صحنه همچنان در حال بحث درباره آن بودند.

 

به درخواست تیم روبیو، وزارت خارجه آمریکا در ماه‌های اخیر تحلیلی از منابع دست‌نخورده گرینلند، از جمله عناصر نادر خاکی، ارائه کرده است. به گفته یک منبع آگاه، یکی از نتایج این تحلیل این بوده که هیچ مطالعه قابل اتکایی درباره وسعت واقعی این منابع وجود ندارد. همچنین در این ارزیابی آمده است که به دلیل سرمای شدید و نبود زیرساخت‌ها، دسترسی به این منابع هزینه‌های بسیار بالایی خواهد داشت.

 

ترامپ در روزهای پس از بازداشت رهبر ونزوئلا، نیکلاس مادورو، به سمت یک سیاست خارجی توسعه‌طلبانه‌تر گرایش پیدا کرده است؛ از جمله احیای علاقه خود به تصاحب قلمرو دانمارک.

 

ترامپ روز یکشنبه در هواپیمای ایر فورس وان به خبرنگاران گفت: «ما از منظر امنیت ملی به گرینلند نیاز داریم و دانمارک قادر به انجام این کار نیست.»

 

استیون میلر، مشاور ارشد کاخ سفید، روز دوشنبه در گفت‌وگو با جیک تَپر بر این موضع پافشاری کرد و گفت هیچ‌کس «برای آینده گرینلند» با آمریکا وارد جنگ نظامی نخواهد شد و حق دانمارک — یکی از اعضای ناتو — برای ادعای مالکیت این قلمرو را زیر سؤال برد.

 

احیای علاقه دولت ترامپ باعث شد رهبران اروپایی روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای از دانمارک حمایت کنند و تأکید کنند که این جزیره قطبی متعلق به مردم آن است. رهبران فرانسه، آلمان، ایتالیا، لهستان، اسپانیا، بریتانیا و دانمارک گفتند امنیت در قطب شمال باید به‌صورت جمعی و با همکاری متحدان ناتو، از جمله ایالات متحده، تأمین شود.

 

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک، روز دوشنبه گفت خواسته‌های ترامپ باید «جدی گرفته شود» و هشدار داد که حمله نظامی آمریکا به گرینلند می‌تواند عملاً به پایان ناتو منجر شود.

 

دولت گرینلند روز سه‌شنبه اعلام کرد که در پی اظهارات اخیر دولت ترامپ، خواستار دیدار با روبیو شده است.

 

ترامپ مدت‌هاست گرینلند را — جزیره‌ای غنی از منابع با مساحت ۸۳۶ هزار مایل مربع و موقعیتی راهبردی میان آمریکا، اروپا و روسیه — مدنظر دارد. ذخایر غنی منابع طبیعی، از جمله نفت، گاز و عناصر نادر خاکی، اهمیت راهبردی آن را دوچندان کرده است.

 

اندکی پس از پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴، ترامپ پیشنهاد دوره اول ریاست‌جمهوری خود برای خرید گرینلند را احیا کرد؛ پیشنهادی که بار دیگر رد شد. تقریباً دقیقاً یک سال پیش، او در یک کنفرانس خبری گسترده در اقامتگاه مارالاگو در فلوریدا، احتمال اقدام نظامی برای کنترل گرینلند را رد نکرد.

 

ترامپ در سخنرانی خود در نشست مشترک کنگره در ماه مارس گذشته، تهدیدی صریح مطرح کرد: «فکر می‌کنم ما آن را به دست خواهیم آورد. به هر طریقی، آن را به دست خواهیم آورد.»

 

در همان ماه، معاون رئیس‌جمهور، جی‌دی ونس، سفری جنجالی به گرینلند انجام داد؛ سفری که ساکنان جزیره با آن مخالفت کرده بودند و رهبران محلی آن را ناخواسته دانسته بودند. ونس در پایگاه فضایی پیتوفیک آمریکا گفت: «پیام ما به دانمارک بسیار ساده است. شما کار خوبی برای مردم گرینلند انجام نداده‌اید.»

 

او بارها ادعا کرد که این جزیره آسیب‌پذیر است و ایالات متحده «چاره‌ای جز افزایش حضور خود» در آنجا ندارد.

 

تمرکز دوباره دولت بر گرینلند با انتقاد دموکرات‌ها و برخی جمهوری‌خواهان روبه‌رو شده است.

 

سناتور روبن گالگو، دموکرات ایالت آریزونا، گفت که در حال ارائه قطعنامه‌ای برای جلوگیری از حمله آمریکا به گرینلند است. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ترامپ دقیقاً به ما می‌گوید چه می‌خواهد بکند. باید جلوی او را بگیریم قبل از آنکه از روی هوس به کشور دیگری حمله کند.»

 

نماینده جمهوری‌خواه دان بیکن، عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان، از دولت خواسته است «این مزخرفات احمقانه درباره گرینلند را متوقف کند» و از دیگر جمهوری‌خواهان خواسته به‌طور متحد با هرگونه اقدام نظامی علیه گرینلند مخالفت کنند.

 

بیکن گفت: «این شرم‌آور است. گرینلند متحد ناتو است. ما همین حالا یک پایگاه در گرینلند داریم. می‌توانیم چهار یا پنج پایگاه دیگر هم ایجاد کنیم و آن‌ها مخالفتی نخواهند داشت.»

 

او با اشاره به دانمارک افزود: «آن‌ها یک متحد ثابت‌شده هستند، بنابراین نحوه برخورد ما واقعاً تحقیرآمیز است و هیچ سودی ندارد.»

 

سناتور دموکرات جین شاهین و سناتور جمهوری‌خواه تام تیلیس، رؤسای مشترک گروه ناظر دوجناحی ناتو در سنا، روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای بر شراکت دیرینه ایالات متحده با دانمارک تأکید کردند؛ متحدی که به گفته آن‌ها «شایسته احترام تزلزل‌ناپذیر ماست». آن‌ها همچنین به افزایش قابل توجه هزینه‌های دفاعی دانمارک و نقش حیاتی آن در امنیت قطب شمال اشاره کردند.

 

در این بیانیه آمده است: «هرگونه اشاره به اینکه کشور ما ممکن است یک متحد ناتو را تحت فشار یا اجبار قرار دهد، اصول بنیادین حق تعیین سرنوشت را که اتحاد ما برای دفاع از آن شکل گرفته است، تضعیف می‌کند.»
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
  • کدخبر: 1693921
  • منبع: انتخاب
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.