محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهور در دولت دوازدهم و قائم مقام حزب اعتدال و توسعه در واکنش به تحولات اخیر قفقاز جنوبی و ایجاد کریدور زنگزور گفت: ایجاد کریدور به نخجوان یکی از موانع برای رسیدن به امضاء توافقنامه صلح بود. تبدیل این توافق اقتصادی به یک سند صلح بر مبنای اصول و حقوق بین الملل، اقدام سازنده ای در مسیر ثبات امنیت منطقه تلقی میشود. تا این لحظه هیچ مانعی که امنیت و منافع ملی ما رو دچار مخاطرات سازد، مشاهده نمی شود و موارد مطرح‌شده با سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران مغایرتی ندارد.

به گزارش جماران؛ به نقل از چندثانیه، محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهور در دولت دوازدهم و قائم مقام حزب اعتدال و توسعه در واکنش به تحولات اخیر قفقاز جنوبی و ایجاد کریدور زنگزور «چندثانیه» گفت: بر اساس این توافقنامه ۱۷ ماده ای طرفین منازعه با تأکید بر ضرورت برقراری صلح پایداردر منطقه مستند به منشور سازمان ملل متحد ،و اسناد حقوقی متعهد به ایجاد روابط بر پایه اصول حسن همجواری شدند.

مطابق مواد این توافقنامه، ۲ کشور تأیید کرده‌اند که مرزهای میان جمهوری‌های شوروی سابق به‌عنوان مرزهای بین‌المللی کشورهای مستقل شناخته شده و مورد احترام قرار گیرد.

همچنین بر احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی، مصونیت مرزها و استقلال سیاسی یکدیگر تأکید شده است و هیچ‌گونه ادعای ارضی نسبت به یکدیگر نخواهند داشت.

روسای جمهور ایالات متحده آمریکا و جمهوری آذربایجان و نخست‌وزیر ارمنستان چند روز قبل در واشنگتن بر ایجاد کریدور جاده ای در خاک ارمنستان از زنگزور به نخجوان نیز توافق کردند.

با توجه به اینکه ترامپ پیرامون وعده های انتخاباتی از جمله ایجاد صلح در غزه، اکراین و مذاکرات با ایران توفیقی کسب نکرده بود با بهره‌برداری سیاسی، این اقدام را  «طرح صلح» خود معرفی و تبلیغ نمود؛ در صورتی که مذاکرات صلح قبل از ورود وی کلید خورده و در مسیر توافق بود.

آنچه در واقعیت و به واسطه گری آمریکا رخ داده، توافق دو ذینفع بر سر احداث مسیر جاده‌ای توسط شرکت های آمریکایی و ارمنستانی مطابق موافقتنامه صلح امضاء شده است.

مستند به بررسی ها در خصوص ابعاد این موضوع، واقعیات آنچه صورت گرفته با برخی از انتقاد‌ها که در چند روز قبل شاهدش بودیم،  مطابقت ندارد.

اصولاً جمهوری اسلامی ایران از حل‌وفصل اختلافات میان دو کشور همسایه، یعنی آذربایجان و ارمنستان و ایجاد صلح و ثبات در منطقه استقبال می‌کند و همواره در این خصوص پیش قدم بوده و اهتمام داشته است.

ایران نخستین میانجی در بدو رخ داد بحران میان این دو کشور بوده است. بنابراین، هرگونه صلح و رفع اختلافات  میان کشورهای منطقه، مورد استقبال ما است. 

همچنین، احداث محور مواصلاتی که نتیجتا به تسهیل ارتباط میان کشور‌های منطقه میانجامد، اقدامی مثبت و توسعه محور ارزیابی میشود.

ایجاد کریدور به نخجوان یکی از موانع برای رسیدن به امضاء توافقنامه صلح بود. تبدیل این توافق اقتصادی به یک سند صلح بر مبنای اصول و حقوق بین الملل، اقدام سازنده ای در مسیر ثبات امنیت منطقه تلقی میشود.

تا این لحظه هیچ مانعی که امنیت و منافع ملی ما رو دچار مخاطرات سازد، مشاهده نمی شود و موارد مطرح‌شده با سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران مغایرتی ندارد. 

از مواردی که می‌تواند مغایر با سیاست‌های اساسی و امنیتی ما باشد، تلاش پنهان برای تغییر مرز ایران و ارمنستان، هرگونه جابه‌جایی خطوط مرزی و یا استقرار  نیرو‌های نظامی و امنیتی، در مرز ایران و ارمنستان طبقه بندی میشود که مستند به مواد ششم و هفتم توافقنامه صلح اخیر، هیچ نیروی نظامی متعلق به طرف ثالث در مرز مشترک مستقر نخواهد شد و مع الواسطه احداث محور ترانزیتی مورد بحث نیز چنین اقدام متعارضی رخ نخواهد داد. 

شایان ذکر است که نخست‌وزیر ارمنستان پس از بازگشت از واشنگتن، طی تماس تلفنی با دکتر پزشکیان، گزارش کاملی ارائه داده و تاکید کرده که ملاحظات امنیتی و مرزی ایران مورد توجه قرار گرفته و حتی بر ضرورت احیای کریدور ریلی ایران–ارمنستان تا اروپا نیز تاکید شده است.

در مجموع، به‌رغم تلاش برخی جریان‌های مخالف دولت در داخل و خارج برای تبدیل و القای این موضوع به‌عنوان تهدید علیه امنیت ملی ایران، آنچه تاکنون به‌طور رسمی اعلام و در رسانه‌ها و بیانیه‌های مسوولان کشور‌ها بدان تاکید شده، مغایرتی با سیاست‌ خارجی جمهوری اسلامی ایران ندارد.

خوشبختانه، وزارت امورخارجه نیز در همان روز‌های نخست بیانیه‌ای صادر و روشن کرد که این تحولات در چارچوب همکاری‌های بین کشور‌ها قابل ارزیابی است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.