قطعنامه شورای حکام آژانس اتمی «ضروری و فوری می‌داند» که ایران بدون تأخیر «توضیحات فنی موجهی» را درباره ادعاهای مطرح شده و همچنین امکان «دسترسی به سایت‌ها و تجهیزات» برای «جمع‌آوری نمونه‌ها» فراهم کند.

به گزارش جماران؛ به نقل از خبرگزاری ها، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز پنجشنبه قطعنامه‌ای را که خواستار همکاری ایران با نهاد دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل است به تصویب رساند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز پنجشنبه قطعنامه‌ای علیه ایران به تصویب رساند.

این شورا خواستار همکاری ایران با نهاد دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل شده است.

این قطعنامه با مخالف چین و روسیه روبرو شد.

قطعنامه یادشده «ضروری و فوری می‌داند» که ایران بدون تأخیر «توضیحات فنی موجهی» را درباره ادعاهای مطرح شده و همچنین امکان «دسترسی به سایت‌ها و تجهیزات» برای «جمع‌آوری نمونه‌ها» فراهم کند.

۲۶ کشور به این قطعنامه رای موافق، ۲ کشور رای مخالف و ۵ کشور رای ممتنع دادند.

این سومین قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران پس از اجرایی شدن برجام و بسته شدن پرونده مسائل ادعایی پادمانی است که در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر می‌شود.

۳۰ خرداد ۱۳۹۹ و ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ هم قطعنامه مشابهی توسط سه کشور اروپایی عضو برجام و حمایت آمریکا پیشنهاد و تصویب شده بود.

 

1364492_612

 

نماینده آمریکا در شورای حکام: ایران باید توضیحات معتبری برای وجود ذرات مواد هسته‌ای در مکان‌های اعلام‌نشده ارائه کند

سفیر ایالات متحده آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای ساختگی پادمانی و اتهام‌پراکنی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، بر لزوم تصویب قطعنامه ضد ایرانی تاکید کرد.

لورا هول‌گیت سفیر ایالات متحده نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین روز پنجشنبه با ایراد سخنانی ادعا کرد: ما به طور جدی نگران گزارش مدیرکل آژانس هستیم مبنی بر اینکه مسائل مهم پادمانی ایران حل نشده باقی مانده است. این موضوع باید به طور جدی همه اعضای شورا را نگران کند، زیرا ایران همچنان به درخواست‌های مکرر مدیرکل آژانس برای ارائه همکاری‌های اساسی لازم به منظور شفاف‌سازی و حل و فصل این مسائل باقی‌مانده بی‌اعتنایی می‌کند.

وی در ادامه اتهام‌پراکنی‌ها علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مدعی شد: با توجه به این عدم همکاری، ایالات متحده در کنار فرانسه، آلمان و بریتانیا قطعنامه‌ای را ارائه کرده است که تاکید می‌کند شفاف‌سازی این مسائل نیازمند اقدامات خاص است و حل آن بر اساس ماده ۱۸ موافقتنامه جامع پادمان ایران «ضروری و فوری» هستند.

ادعای کشف ذرات اورانیوم سه سال پیش از سوی نخست‌ وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رسانه‌ها دامن ‌زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده تاکید کرده است که آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار این سازمان قرار داده می‌شود، قضاوت و براساس آنها اعلام نظر کند.

با این حال رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود که هفته پیش منتشر شد ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، مدعی شده که پیشرفتی در حل و فصل مسائل باقی‌مانده پادمانی صورت نگرفته است.

این گزارش بهانه‌ای شد تا تروئیکا و آمریکا در ادامه اتهام‌پراکنی‌ها و اهرم‌سازی برای فشار در مذاکرات رفع تحریم‌ها، قطعنامه‌ای را علیه ایران در شورای حکام پیشنهاد کنند.

سفیر آمریکا ادعا کرد: قطعنامه پیشنهادی درحالی ارائه می شود که تعامل آژانس با ایران در مورد این موضوعات برای نزدیک به چهار سال ادامه داشته است. متأسفانه در طول این مدت، سؤالات بیشتری مطرح شده است. به دلیل ناکامی ایران در همکاری با آژانس، مدیرکل بارها گزارش داده است که نمی تواند صحت یا کامل بودن اظهارات ایران را تایید کند و اطمینان دهد که برنامه هسته ای ایران منحصراً صلح آمیز است.

وی در ادامه تلاش‌ها برای بازکردن پرونده‌های بسته شده در برجام، مدعی شد: همه اعضای شورای حکام باید این مساله را عمیقاً نگران کننده بدانند.

هول‌گیت با اشاره به دو قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام ادعا کرد: علیرغم اینکه آژانس فرصت های متعددی را برای ایران فراهم کرده است، مدیرکل یک بار دیگر گزارش داده است که موضوعات پادمانی باقی مانده است و هیچ پیشرفتی در شفاف سازی و حل و فصل آنها حاصل نشده است. وی با اشاره به برنامه احتمالی سفر هیات فنی آژانس به ایران مدعی شد: شورای حکام باید از ایران درخواست کند که به تعهدات خود پایبند باشد و بدون تأخیر همکاری اساسی داشته باشد.

سفیر آمریکا سپس تکرار کرد: ایران باید توضیحات معتبری برای حضور ذرات مواد هسته‌ای در مکان‌های اعلام‌نشده ارائه، مکان مواد هسته‌ای کشف‌شده و/یا تجهیزات آلوده را به آژانس اطلاع و دسترسی مورد نیاز این سازمان برای راستی‌آزمایی توضیحات را ارائه کند. ما به صراحت اعلام کرده‌ایم که به محض گزارش مدیرکل مبنی بر شفاف‌سازی و حل‌وفصل مسائل، شورا می‌تواند بررسی خود را درباره این موضوع پایان دهد. ما از چنین نتیجه ای که موفقیتی برای ایران و رژیم منع اشاعه خواهد بود، بسیار استقبال خواهیم کرد. این مسیر ترجیحی ما برای حرکت رو به جلو است.

این درحالیست که محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین پیشتر با تأکید بر اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران همواره بر همکاری و تعامل با آژانس مبتنی بوده است، تصریح کرد که موضوعات پادمانی میان ایران و آژانس طی قطعنامه شورای حکام در سال ۲۰۱۵ بسته شده است. وی افزود: سه ادعای پادمانی غیر مهم آژانس نیز مربوط به حدود دو دهه قبل می باشند که با این حال، ایران تاکنون تعاملات مناسب و سازنده ای را با آژانس و با هدف حل و فصل این آنها به عمل آورده است.

نماینده ایران همچنین ضمن تأکید بر اینکه آژانس باید استقلال، بی طرفی و حرفه ای گری خود را حفظ کند، افزود: اعضای آژانس نیز باید از اعمال فشار بر این سازمان و تلاش برای استفاده ابزاری از آن در جهت مقاصد سیاسی خود، بطور جدی پرهیز نمایند.

 

گروسی

 

رافائل گروسی: لغو نشست فنی برنامه‌ریزی شده با ایران اوضاع را وخیم‌تر می‌کند

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید که امیدوار است نشست فنی برنامه‌ریزی شده با تهران برای از بن بست خارج کردن پرونده اختلافات موجود با ایران در زمان مقرر انجام شود.

این در حالیست که در پی بالا گرفتن تنش میان تهران و آژانس بواسطه تصویب احتمالی قطعنامه‌ای علیه تهران به پیشنهاد آمریکا و تروئیکای اروپایی در روز پنجشنبه، مقامات ایرانی نسبت به لزوم انجام این سفر ابراز تردید کرده‌اند.

به نظر می‌آید که تهران برنامه سفر هیئت نمایندگی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با هدف جلوگیری از صدور قطعنامه‌ای تازه علیه ایران در شورای حکام به بعد از نشست فصلی این نهاد موکول کرده بود اما عزم قدرت‌های غربی برای محکوم کردن عدم همکاری تهران با آژانس ممکن است به کل زمینه لغو این سفر را فراهم کند.

رافائل گروسی هفته گذشته در گزارشی از احتمال ملاقاتی «تا پایان نوامبر» با مقامات ایرانی برای رسیدگی به موضوع سه سایت اعلام نشده که در گذشته آثاری از ذرات اورانیوم در آنها کشف شده، خبر داده بود.

این در حالیست که به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که سفر هیچ هیاتی از آژانس بین المللی انرژی اتمی «فعلاً» در دستور کار نیست.

رافائل گروسی نیز همزمان در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص این اظهارات گفته است که از سوی ایران در جریان لغو سفر پیش‌بینی شده قرار نگرفته است.

پیش از این رئیس سازمان انرژی اتمی ایران قطعنامه پیشنهادی آمریکا و کشورهای اروپایی علیه تهران را که به احتمال قوی امروز، پنجشنبه ۱۷نوامبر به تصویب خواهد رسید ناشی از «سیاست فشار حداکثری و اتهام به جمهوری اسلامی» از سوی «استکبار و رژیم صهیونیستی» خواند و ادعاهای مطرح شده را مردود دانست.

به رغم این اظهارات رافائل گروسی روز چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی خود در نخستین روز از نشست فصلی شورای حکام آژانس در وین ابراز امیدواری کرد که ملاقات از پیش برنامه ریزی شده با مقامات ایرانی برای بررسی موارد فنی برگزار شود.

وی با تاکید بر لزوم از سرگیری گفت‌وگوها «در اسرع وقت» گفت: «اگر حتی امکان برپایی یک نشست فنی کوچک هم فراهم نشود بدون شک اوضاع وخیم‌تر خواهد شد؛ با این حال من نمی‌خواهم از هم اکنون حدس و گمان بزنم.»

بر اساس پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپایی تهران «باید بدون تأخیرتوضیحات فنی موجهی» را درباره آثار اورانیوم کشف شده در برخی سایت‌های اعلام نشده ارائه کند و به بازرسان آژانس اجازه دهد تا از سایت‌ها و تجهیزات نمونه‌‌برداری کند.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به رغم ابراز تردید نسبت به انجام گرفتن سفر نمایندگان آژانس به تهران پس از نشست فصلی آژانس در گفتگو با ایرنا تایید کرد که در دیدار هفته گذشته مقامات ایرانی و نمایندگان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص سفر بازرسان به تهران تصمیم‌گیری شده بود.

با این حال، او «مفید بودن» چنین دیداری را در صورتی که شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده و سه کشور اروپایی را تأیید کند، زیر سوال برد.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران سپس در این خصوص تصریح کرد: «مشخص نیست که آیا سفر آژانس به ایران نتیجه‌بخش و مفید خواهد بود یا خیر.»

اسلامی در ادامه گفت: «ما به تمام ادعاهای (...) آژانس پاسخ داده‌ایم و اگر آنها (کشورهای غربی) نیت خیر و تمایل به ادامه مذاکرات داشتند، قطعنامه‌ای علیه ایران ارائه نمی کردند.

در پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپایی بر «نگرانی عمیق» شورای حکام نسبت به مشکلات حل نشده ناشی از «فقدان همکاری کافی از سوی ایران» تاکید شده است.

ایران پیش‌تر ادعای کشف ذرات اورانیوم از سایت‌های اعلام نشده و در پی آن تصویب قطعنامه علیه خود را یک اقدام سیاسی خوانده و در پاسخ ۲۷ دوربین در دسترس آژانس برای نظارت بر تاسیسات هسته‌ای این کشور را خاموش کرده بود.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه در واکنش به احتمال تصویب قطعنامه‌ای دیگر علیه تهران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مسیر اروپایی‌ها را «غیرسازنده» خواند و گفت که مذاکرات پیشین برای دستیابی به نتیجه انجام شده بود.

 

واکنش نماینده ایران به تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام

سفیر و نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، در خصوص تصویب قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام اظهار کرد: شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست امروز خود تحت فشار شدید سیاسی کشورهای آمریکا، انگلیسی، فرانسه و آلمان قطعنامه ای علیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان به تصویب رساند.

طبق گزارش ایسنا، محسن نذیری اصل ضمن بیان ابن مطلب، افزود: در جریان بررسی این موضوع، حامیان پیش نویس قطعنامه اطلاعات ساختگی و ادعاهای بی اساسی برای توجیه رویکرد غیرسازنده خود به شورای حکام ارائه کرده و کوشیدند این نشست را به ابزاری برای پیگیری اهداف کوته بینانه سیاسی خود و فراتر از چارچوب وظایف و اختیارات آژانس تبدیل نمایند.

نماینده کشورمان در ادامه ضمن اشاره به اینکه این دسته از کشورها طی هفته های گذشته از هیچ تلاشی برای زیر سوال بردن تعامل مستمر ایران با آژانس و ایجاد تردید در مورد چشم انداز دستیابی به توافق در خصوص لغو تحریم های ظالمانه علیه کشورمان و احیای برجام، دریغ نکرده اند، تأکید کرد: قویا معتقدیم این قطعنامه هیچ نتیجه ای برای بانیان آن به ویژه در زمینه ترمیم وجهه مخدوش شده آنها به عنوان ناقضان اصلی برجام و زمینه سازی برای توجیه تحریم های یکجانبه بیشتر علیه ملت ایران، نخواهد داشت.

نماینده کشورمان با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران تصویب قطعنامه غیر اجماعی ارائه شده از سوی سه کشور اروپایی و آمریکا در نشست امروز شورای حکام  را به عنوان اقدامی سیاسی، غیرسازنده و نادرست بشدت محکوم و آن را غیر قابل قبول و مردود می داند، عنوان داشت: این قطعنامه از ایران می خواهد که با آژانس تعامل و همکاری داشته باشد. وی افزود: با توجه به تداوم همکاری های گسترده ایران با آژانس، دعوت از ایران برای همکاری با آژانس، آن هم با استفاده ابزاری از شورای حکام و اعمال فشار از طریق تصویب یک قطعنامه، غیرموجه و بی معنی است.

 نذیری در ادامه ضمن اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران تاکنون با حسن نیت کامل جهت برطرف کردن برخی ابهامات در خصوص مسائل باقیمانده پادمانی با آژانس همکاری و تعامل سازنده داشته است، افزود: انتظار ما از آژانس این است که با رویکردی مستقل، بی طرفانه و حرفه ای، بدون تاثیرپذیری از اهداف سیاسی برخی کشورها جهت برطرف کردن این ابهامات پادمانی که به اذعان خود آژانس هیچوجه نگرانی عدم اشاعه ای نیز ندارند، تلاش نماید. برخی از این ابهامات مربوط به موضوعات گذشته میان ایران و آژانس است که در سال ۲۰۱۵ برای همیشه توسط شورای حکام بسته شده اند.

نماینده کشورمان ضمن خاطرنشان نمودن اینکه در حال حاضر برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان از شفاف ترین برنامه ها در میان کشورهای عضو آژانس است، اظهار داشت: اهداف سیاسی بانیان این قطعنامه ضد ایرانی محقق نخواهد شد، اما تصویب آن می تواند بر روند همکاری و تعاملات سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس اثرگذار باشد.

نذیری در پایان با تأکید بر اینکه اجرای بدون وقفه پادمان و فعالیت های گسترده راستی آزمایی آژانس در ایران طی دو دهه اخیر تنها در پرتو همکاری و حسن نیت ایران امکان پذیر بوده است، اضافه نمود: جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی به اصل وفای به عهد در اجرای تعهدات بین المللی خود، در دفاع از منافع و حقوق کشور و مقابله با فشارها و زیاده خواهی های آمریکا و کشورهای غربی مصمم و پایدار خواهد بود.

 

روسیه: می‌خواهیم از خراب کردن برجام با دست خود جلوگیرى کنیم

میخائیل اولیانوف - نماینده روسیه در سازمان هاى بین المللى مستقر در وین در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: هنوز فرصت برای رسیدن به توافق نهایی و ازسرگیری اجرای برجام وجود دارد.

ما می‌خواهیم از خراب کردن آن با دست خود و دفن تلاش‌های چند ماهه جلوگیری کنیم و اجازه ندهیم کار به تشدید غیرقابل کنترل و عواقب غیرقابل پیش‌بینی بکشد./ رصد

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.