سید حمید پورمحمدی در همایش آمایش سرزمین گفت: آمایش از یک سلیقه به یک وظیفه برای حاکمیت تبدیل شده و در ابعاد مختلف مورد توجه قرار گرفته است .

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، پورمحمدی، معاون برنامه‌ریزی، معاونت برنامه ربزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری ، گفت: برگزاری همایش آمایش سرزمین در آستانه تدوین برنامه ششم می تواند استفاده از تصمیم سازی کارشناسان این بخش برای تدوین برنامه ای کم نقص را میسر کند.

وی گفت: در زمینه‌ی آمایش سرزمین دو نکته مهم باید مورد توجه قرار گیرد اول آنکه کشور از عدم توازن ها و عدم تعادل ها در حوزه‌های مختلف رنج می‌برد و دوم این‌که مزیت‌های کشور دچار غفلت شده‌اند و ما نتوانسته‌ایم از آنها به عنوان یک سکوی جهش اقصاد کشور و یا موتور محرکه برای توسعه‌ کشور استفاده کنیم.

او در ادامه با بیان این‌که شاید این همایش بتواند در این زمینه اثر‌گذار باشد، خاطر نشان کرد: سرمایه‌گذاری در زیربناها از سال 1378 آغاز شده اما به دلیل عدم تعادل و توازن نتوانسته است در پهنه سرزمین ارزش افزوده‌ای برای کشور ایجاد کند. بدیهی است که در این شرایط ارزش افزوده ایجاد شده نمی تواند ارزش افزوده متعادلی باشد.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به آمایش سرزمین، گفت: موقعیت جغرافیایی کشور در منطقه، وجود منابع انسانی متخصص و ذخایر بزرگ انرژی در کشور و توجه به توسعه تجارت به عنوان موتور محرکه اقتصاد ملی از ظرفیت های کشور در آمایش سرزمینی است.

سیدحمید پورمحمدی ادامه داد: در برخی از استان‌ها مثل هرمزگان و خوزستان زیربناهای زیادی ایجاد شده است اما سرمایه‌گذاری در آنها انجام نشده است و این نشان‌دهنده‌ی عدم توازن در حوزه‌های مختلف کشور است. عدم تعادل تنها در حوزه اقتصاد و صنعت نیست ، در حوزه فرهنگی نیز با عدم توازن مواجه هستیم .

وی با اشاره به نرخ بالای مهاجرت در کشور افزود: در جمعیت شهری و روستایی نیز با عدم تعادل مواجه هستیم. این جمعیت از استان‌هایی که توسعه‌یافتگی‌ کافی ندارند به سمت استان‌هایی که توسعه‌یافته هستند، در حالحرکت است. متاسفانه محرومیت مانند کمربندی دورتا دور کشور را فراگرفته است . همچنین چالش جدی دیگری که با آن روبه‌رو هستیم ، موضوع کمبود آب است.

معاون برنامه‌ریزی، معاونت برنامه ربزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری ادامه داد: از منظر معاونت برنامه‌ریزی عدم تعادل‌ها در شش مورد خلاصه می‌شود؛ نظام برنامه‌ریزی کشور، تمرکز‌گرا، بخش‌نگر و اقتصاد‌محور است، مدیریت منابع انسانی به ویژه در مناطق کم توسعه ضعیف است ، مورد دیگر اینکه هرم قدرت برنامه‌ریزی از طریق وابستگی به نفت تجلی پیدا می کند، نگاه سیاسی به وعده‌های غیرنفتی در مکان‌یابی پروژه‌های ملی و منطقه‌ایغلبه دارد، انتقال امکانات به پایتخت و در نهایت، تمرکز جمعیت در کنار خشکی‌ها به جای آب.

پورمحمدی افزود: هم اکنون راهکارهای توسعه کشور در بخش های انرژی و برنامه آمایش استان های فارس، لرستان و آذربایجان شرقی در دستور کار شورای آمایش قرار دارد.
وی با اشاره به اهمیت آمایش سرزمین اظهار داشت: این اهمیت سبب شده دولت با تعیین 78 شاخص در این زمینه موضوع را به مرکز آمار کشور ارسال کرده تا مرکز یادشده آمارهای خود را براساس آن تهیه و منتشر کند.

وی با بیان اینکه در سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری آمایش سرزمین مورد توجه جدی قرار گرفته است، گفت: آمایش از یک سلیقه به یک وظیفه برای حاکمیت تبدیل شده و در ابعاد مختلف مورد توجه قرار گرفته است . قوای مجریه و مقننه در برنامه ریزی های خود به توسعه کشور در راستای آمایش سرزمینی توجه خاص دارند.

وی یادآور شد: توسعه منابع انسانی به عنوان رکن اساسی آمایش سرزمین، توجه به یکپارچگی و تقویت هویت اسلامی، ارتقا کارآیی و بهره وری، دستیابی به تعادل ها و توازن منطقه ای با توجه به ظرفیت های موجود در هر منطقه و سازمان بخشی مناسب برای توسعه کشور در ابلاغیه اخیر مقام معظم رهبری بسیار تاکید شده است.
پورمحمدی با اشاره به آسیب شناسی آمایش سرزمینی در توسعه کشور، خاطرنشان کرد: فقدان تفکر منسجم برای نهادینه شدن مدیریت سرزمینی، فقدان طرح و برنامه مناسب، نبود یک نهاد قانونی، عدم تناسب در ساختارهای بخشی، تمرکزگرایی، افزایش عدم توازن ها و فشارهای سیاسی برای اجرای پروژه های نامناسب از آسیب های اساسی آمایش سرزمینی در کشور است.
معاون برنامه‌ریزی ریاست جمهوری گفت: توسعه شهرستان های مرزی، احیای طرح توسعه محور شرق، توسعه مناطق کویری و ساماندهی محور ترانزیت از برنامه های بلندمدت و کوتاه مدت کشور در توسعه مناطق مختلف است.
پورمحمدی با بیان آنکه هم اکنون شاهد توسعه نامتوازن در بخش های مختلف کشور هستیم، گفت: وجود نظام برنامه ریزی مرکزگرا و وابستگی به نفت، عدم مدیریت مناسب منابع انسانی در مناطق کمترتوسعه یافته و خشکی محوری به جای تمرکز در کنار سواحل کشور سبب نامتوازن شدن توسعه کشور شده است.

او ادامه داد: متاسفانه تاکنون توسعه در بخش های مختلف مورد توجه قرار نگرفته و اقدامات انجام شده تاکنون نیز نشان از عدم تعادل و توازن در بخش های مختلف کشور دارد.

پورمحمدی با تاکید بر برقراری توازن در سرمایه گذاری در زیربناهای کشور ، افزود: به منظور ایجاد تعادل در این حوزه موظف هستیم در نظام برنامه ریزی ها به سرمایه گذاری های مورد نیاز در مناطق مختلف کشور توجه جدی داشته باشیم.

گفتنی ست، همایش آمایش سرزمین زیربنای برنامه ریزی توسعه ، روزهای 21، 22 و 29 خردادماه سال جاری با حضور اساتید، متخصصان و مهندسان کشور در جامعه مهندسان مشاور ایران برگزار می شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.