حسین بختیاری زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: با توجه به این که استان قم در شاهراه وورد و خروج دام قرار گرفته و معمولا این دام ها به صورت غیرمجاز وارد دامشهر می شود، کانون های تب برفکی از یک ماه گذشته در این استان افزایش یافته و بیش از 18 واحد دامداری را درگیر کرده بود.
وی با بیان این که هشدارهای لازم به دامداران داده شده بود، اضافه کرد: متاسفانه دامداران هشدارها را جدی نگرفتند و به ورود دام از مکان های مختلف اقدام کردند که این امر باعث شیوع شدید بیماری تب برفکی در مجتمع دامشهر و دامداری های بخش جعفریه شد.
مجتمع دامشهر قم که سال 1375 در 13 کیلومتری جاده قم - جعفریه احداث شد، با 30 کاروانسرای دام، سالانه میزبان حدود 600 هزار راس دام از 29 استان کشور است.
وی بیان کرد: خوشبختانه در دامداری های بخش قنوات و شهرک لبن که بیشتر گاوهای شیری دارد، اپیدمی خاصی وجود نداشت و از نظر بیماری کاملا ساکت بود.
وی تصریح کرد: دامپزشکی استان قم برای جلوگیری از گسترش بیماری و با توجه به این که سویه های تب برفکی سریع تغییر می کند، مقدار قابل توجهی واکسن وارداتی برای واکسیناسیون دام ها در مجتمع دامشهر و بخش جعفریه خریداری کرد تا ضریب ایمنی افزایش یابد.
بختیاری زاده افزود: واکسیناسیون دام ها همراه با ضدعفونی کردن جایگاه های دام و جلوگیری از ورود دام های غیرمجاز باعث فروکش کردن اپیدمی بیماری تب برفکی در استان قم شده است و در 2 هفته گذشته نشانه هایی از متوقف شدن بیماری در این 2 منطقه درگیر وجود دارد.
وی گفت: با اقدام های صورت گرفته در حال حاضر استان قم از نظر شیوع بیماری تب برفکی وضعیت کاملا ایستا و معمولی دارد.
وی گفت: با توجه به این که دام های تازه وارد می تواند عامل گسترش بیماری تب برفکی باشد، به دامداران توصیه می شود ضمن جلوگیری از ورود دام های غیرمجازی به دامداری ها، با مراجعه به مراکز واکسیناسیون دام، اقدام به واکسینه کردن دام ها و ضدعفونی جایگاه های نگهداری دام نمایند.
بختیاری زاده ادامه داد: واکسیناسیون دام ها توسط کارشناسان دامپزشکی به صورت رایگان صورت می گیرد، ولی هزینه واکسن را دامداران باید بپردازند.
به گفته وی، در طرح واکسیناسیون دام سبک علیه بیماری تب برفکی که از یک ماه گذشته آغاز شد، 75 هزار راس دام زیر پوشش قرار گرفته و پیش بینی می شود این تعداد به 400 هزار راس افزایش یابد.
وی افزود: در 2 هفته گذشته نیز 60 هزار راس دام سنگین علیه این بیماری واکسینه شد که تا پایان طرح 40 هزار دام سنگین دیگر نیز زیر پوشش قرار می گیرد.
بختیاری زاده گفت: میزان خسارت وارد شده به دامداران استان قم مشخص نیست و نهادهای مختلف باید این موضوع را از جنبه های مختلف از جمله کاهش تولید گوشت، تلفات دام و هزینه های صورت گرفته برای نگهداری دام ها ارزیابی کنند.
در استان قم، حدود 110 هزار راس دام سنگین و 500 هزار راس دام سبک وجود دارد.
تب برفکی یا «بیماری دهان و پا» یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات می‌شود؛ این ویروس عامل بیماری در ابتدا به مدت 2 تا سه روز تب شدید ایجاد نموده و متعاقبا تاول هایی در داخل دهان و روی پا ظاهر می ‌شود که ممکن است پاره شده و موجب لنگش حیوان شود. این بیماری بسیار واگیردار است و قطرات آیروسل دفع شده از حیوان آلوده، تماس با تجهیزات دامداری، غذا، وسایل نقلیه، البسه آلوده و حیوانات شکارچی اهلی و وحشی موجب گسترش بیماری می‌ شود.
/2085/ 1175 خبرنگار: سمیه حیدری ** انتشار: رضا علیمحمدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.