استاد و پژوهشگر ارتباطات و رسانه گفت: حکومت ها باید رسانه ها را به ابزاری برای گفتگوی سه سویه میان دولت، ملت و نخبگان تبدیل کنند.

به گزارش جماران به نقل از ایرنا، مهدی محسنیان راد پنجشنبه شب در همایش 'بازار پیام و آینده جهان ارتباطات' در تالار ادب اصفهان افزود: حکومت ها باید بجای سراریز کردن اطلاعات به رسانه ها، امکان دستیابی مستمر نخبگان و ملت را به داده های خام فراهم کنند.

وی اضافه کرد: آینده ارتباطات جهان از 'دهکده جهانی' به 'بازار پیام' تبدیل می شود.
وی افزود: در این بازار، همه انسانها می توانند پیام خود را مانند یک رسانه قوی عرضه کنند و رسانه های دیگر، قدرت تاثیرگذاری از بالا به پایین را نخواهند داشت.
این استاد ارتباطات و رسانه ادامه داد: مخاطبان در یک بازار پیام هم گیرنده و هم ارائه کننده پیامها هستند و در این فرایند، یک عرضه کننده خوب ولو اینکه سازمان رسانه ای قوی نباشد، به ارتباط گر قدرتمند تبدیل خواهد شد.
محسنیان راد خاطرنشان کرد: مخاطبان و استفاده کنندگان پیام در این بازار کاملا هوشیارند و بر اساس آزادی مطلق، پیام و رسانه خود را برمی گزینند.
این اندیشمند ارتباطات اضافه کرد: در بازار پیام، معلمان اجتماعی بجای استفاده از اصطلاح تهاجم فرهنگی ناچار خواهند بود از اصطلاحی مشابه تداخل فرهنگی استفاده کنند و بدون نفی فرهنگی دیگر، به هشدارهای مربوط به تداخل فرهنگی بپردازند.
وی گفت: یکی از مهمترین وظایف مصلحان اجتماعی در آینده و در بازار پیام، تغییر در یک سوال دیرینه است.
وی افزود: در بازار پیام پیش از آنکه این سئوال قدیمی مطرح باشد که پیام با ارتباط گیران چه می کند، سئوال این خواهد بود که ارتباط گیران با پیام چه بکنند.
استاد فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) تصریح کرد: کشورهای درحال توسعه از جمله ایران اگر حضوری خردگرایانه برای استفاده از حداکثر امکانات دهکده جهانی را تجربه کنند،خواهند توانست برای داشتن جایگاهی مناسب در بازار پیام آینده نیز بکوشند.
محسنیان راد افزود: حکومت ها و منابع قدرت برای شناخت کارکرد رسانه باید بجای باور نظریه های مردود شده تزریقی و گلوله جادویی- چه در مورد رسانه های بیگانه و چه داخلی- و در واقع بجای باور این اصل که انسان ها در مقابل رسانه ها موجوداتی مطیع هستند، اصل گزینشگر بودن انسان و اصل فراگرد بودن ارتباطات او را بپذیرند.
این اندیشمند علوم ارتباطات اجتماعی اظهارکرد: حکومت های کشورهای در حال توسعه باید برای جایگزینی شیوه های برقراری ارتباط افقی بجای ارتباط عمودی از سوی رسانه های داخلی بویژه رسانه های در اختیار و مدیریت خود تلاش کنند و بجای نقش پدرخواندگی ارتباطی برای مردم، تامین کننده نیازهای ارتباطی آنان باشند.
وی اضافه کرد: در واقع به جای اینکه رسانه ها سخنگوی حکومت ها باشند، باید پردازشگر داده ها بمنظور ساخت اطلاعات محسوب شوند.
این پژوهشگر رسانه تصریح کرد: حکومتها باید در تامین نیاز مخاطبان بجای استفاده از مواضع اقتدارگرایانه در قالب رفتارهای بظاهر مصلحانه، از شیوه های عملی نیازسنجی ارتباطی جامعه استفاده کنند.
محسنیان راد در باره نقش حکومت ها در قبال رسانه های خارجی نیز خاطرنشان کرد: از آنجا که دیگر اعمال نظارت سنتی بر رسانه های خارج اما رو به داخل(مانند شبکه های ماهواره ای) امکانپذیر نیست، حکومت ها بمنظور امکان افزایش توان رسانه های داخلی در مقابله با امواج بیرونی، باید شیوه های مراقبتی را جایزین شیوه های سنتی نظارت کنند.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگ و ارزش های بومی گفت: برای مخاطبان رسانه های داخلی باید این امکان فراهم شود که مردم به شناخت فرهنگ و ارزش های بومی خود دست یابند تا بتوانند بهترین انتخاب ها را در فضای ارتباطات و جهان رسانه ها داشته باشند.
عضو کمیته ارتباطات یونسکو افزود: ما باید تلاش کنیم که مجموعه میراث مکتوب فارسی اعم از نُسخ خطی و چاپی کتابخانه ها را به قالب دیجیتال و بصورت هوشمند به تمام زبان های خارجی تبدیل کنیم، زیرا چند سال آینده رسانه های دیجیتال هوشمند قدرت بسیار بیشتری خواهند داشت.
به گزارش ایرنا، این همایش به همت فرهنگسرای رسانه اصفهان برگزار شد.
پس از سخنرانی محسنیان راد، لوگوی 'بازار خبر' بعنوان نماد سلسله نشست های حوزه ارتباطات و خبر با حضور کارشناسان این عرصه رونمایی شد.
محسنیان راد متولد 1324 از نخستین گروه دانشجویان علوم ارتباطات در ایران و از شاگردان پروفسور کاظم معتمدنژاد،'پدر علوم ارتباطات ایران' است.
او در دو نوبت در سال‌های 1375 و 1377 بعنوان پژوهشگر نمونه سال کشور از رئیسان جمهوری وقت جایزه و لوح تقدیر دریافت کرد.
نظریه 'بازار پیام' محسنیان راد نخستین بار در کنفرانس انجمن بین‌المللی تحقیق در ارتباط جمعی در بوداپست مجارستان ارائه و پس از آن به زبان‌های فارسی، انگلیسی و عربی منتشر شد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.