یادبود استاد شهید دکتر علی لاریجانی پیش از ظهر امروز(دوشنبه ۴ آبان) با حضور خانواده شهید و سخنرانی حسین سیمایی صراف غلامعلی حدادعادل، آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد️ و علی مطهری در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد. عات اسلامی فرهنگستان علوم و چند تن از اساتید گروه فلسفه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران سخنرانی کردند.

یادبود استاد شهید دکتر علی لاریجانی با سخنرانی حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجت‌الاسلام محمدرضا لاریجانی، فرزند شهید لاریجانی، علی مطهری نایب رئیس مجلس دهم، حداد عادل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم و چند تن از اساتید گروه فلسفه دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار جماران، غلامعلی حداد عادل طی سخنانی در این مراسم گفت: شهید لاریجانی فردی متدین و مومن بود. در عرصه سیاست و اجرایی پاکدست و پاکدامن و پاک‌چشم بود. حتی مخالفان سیاسی ایشان نیز ذره‌ای در این اوصافش تردیدی ندارند. کسی نگفت شهید لاریجانی در مسئولیت‌هایی که داشته از صراط مستقیم حفظ بیت‌المال یا اخلاق عدول کرده باشد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: او فردی دقیق، صاحب‌نظر و مطلع بود و از نظر علمی و عمق شخصیت، چهره‌ای موجه و دوست‌داشتنی از ایران در برابر شخصیت‌های سیاسی و علمی خارجی به نمایش می‌گذاشت. شهید لاریجانی در مواجهه با شخصیت‌های خارجی، چه در سفر آنان به ایران و چه در سفرهای خود به کشورهای دیگر، از نظر دانش، اطلاعات و نظم ذهنی کم نمی‌آورد و موجب سرافرازی ملت ایران بود.

وی با بیان اینکه در دوره‌ای از مجلس، رابطه او و شهید لاریجانی از رفاقت به رقابت تبدیل شد، اظهار داشت: در آن رقابت که جدی نیز بود، هر دو تلاش کردیم اندازه را نگه داریم و محدوده رقابت خود را مشخص کنیم تا از آن فراتر نرویم. پس از آنکه من ریاست مجلس را بر عهده داشتم و شهید لاریجانی به ریاست مجلس رسید، در همان روز نخست دسته‌گلی برای ایشان فرستادم و سپس به‌عنوان نماینده در مجلس حضور یافتم و به وظیفه خود عمل کردم.

حداد عادل افزود: هرجا احساس می‌کردم رقابت ما ممکن است به اصل انقلاب لطمه بزند، تلاش می‌کردم رقابت را به رفاقت تبدیل کنم. البته آن دوره رقابت نیز محدود بود و پس از پایان حضور من در مجلس، ارتباطم با ایشان همچنان ادامه داشت.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: فکر می‌کردیم دانشگاه تهران که به تعبیر رهبر شهید انقلاب، پیشانی آموزش عالی کشور است، می‌تواند از حضور شهید لاریجانی برای توسعه و ارتقای خود بهره ببرد. از همین رو، برای جلب رضایت ایشان پیگیری‌هایی انجام دادیم، اما ایشان موافقت نمی‌کرد. حتی در منزل آقای دکتر غفاری جلسه مفصلی با ایشان داشتیم. شهید لاریجانی در آن جلسه توضیح داد مسئولیت مهم‌تری را بر عهده خود می‌بیند و معتقد است در شرایط آن روز کشور، حضور در فعالیت‌های کلان سیاسی می‌تواند زمینه خدمت بیشتری را فراهم کند.

وی گفت: او پرونده‌های سنگین سیاسی در داخل کشور و منطقه را بر عهده گرفته بود و در نهایت ما را قانع کرد باید آن مسئولیت مهم‌تر را دنبال کند. اندکی بعد نیز برای دومین بار به‌عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب شد و سپس جنگ پیش آمد. همگان نقش، حضور، صراحت لهجه و شجاعت ایشان را مشاهده کردند و در نهایت، خدای حکیم پاداش او را با شهادت عطا کرد.

دکتر لاریجانی

به گزارش خبرنگار جماران، آیت‌الله سید مصطفی محقق داماد نیز در این مراسم گفت: پرسش فلسفی از معنای مسئولیت، حقیقت، رابطه یک فرد با خیر عمومی است. در زندگی علی لاریجانی برای من این مسأله متبلور بود که اخلاق به نظر او بیش از گفتار و تظاهر کردن و نمایش دادن و منتظر ستایش بودن، عین عمل بود.

رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ادامه داد: شهید لاریجانی عمل می‌کرد بی آنکه منتظر باشد کسی از او ستایش کند. او عمل می‌کرد بی آنکه منتظر باشد عمل خود را نمایش دهد. سکوت علی لاریجانی بیش از مقام سخن گفتن او معنا داشت. در عالم سکوت او برای ملت خود امنیت می‌آورد، نگران امنیت ملت بود. سکوت او عین بیان بود بی آنکه بیان کند.

وی ادامه داد: ایشان دو بار مورد ظلم قرار گرفت و به تعبیر رهبر شهید مظلوم واقع شد اما سکوت کرد و سکوت او باید سال‌ها توسط دوستان او تفسیر می‌شد که چه معنایی داشت. ظلم به خود او و خانواده‌اش شد اما او سکوت کرد. معنای این سکوت سالهای آینده قعطا تفسیر خودهد شد که چرا بر او ظلم کردند. مگر توهین به این خانواده ارزان بود؟

آیت‌الله محقق داماد تأکید کرد: ایشان سیاست اجرایی را با خرد حکمی آمیخته کرد. حکمت را به میدان آورد. حکمت عملی را به میدان آورد، حکمت عملی همان صبر، بردباری، تحمل، لبخند بود. سن علی لاریجانی بیش از و پیش از سن عملی و واقعی ایشان بود. بیش از آنچه سن داشت فکر و عمل می‌کرد. به ملامت ملامتگران و تعریف تعریف کنان اعتنا نمی‌کرد.

وی اظهار داشت: در روزگاری زندگی می‌کنیم که هدف افراد از عمل کردن نمایش دادن است و آنچه می‌کنند نمایش دادن است و آنچه می‌خواهند ستایش است. در چنین روزگاری به نمونه‌هایی از این شخصیت ها که عمل کنند بی آنکه انتظار ستایش داشته باشند و عمل به مصلحت کنند ولو هزارتن ملامت بر آنها واقع شود؛ ارزشمند است.

به گزارش خبرنگار جماران، علی مطهری نیز در یادبود استاد شهید دکتر علی لاریجانی در دانشگاه تهران، گفت: دکتر لاریجانی در زمانی شهید شد که کشور به ایشان نیاز داشت. در این برهه واقعا لاریجانی قوه عاقله انقلاب بود و مردم به ایشان امید بسته بودند. اینکه گفته می‌شود او فرد معتدلی بود به خاطر همین قوه عاقله و تقوای الهی بود. کسی که تقوای الهی پیشه کند، خداوند راه تشخیص حق از باطل را به او نشان می‌دهد. خداوند راه خروج از مشکلات را به او نشان می‌دهد. فرد معتدل باید هم قوه تجزیه و تحلیل داشته باشد و هم تقوای الهی داشته باشد تا تحت تأثیر تبلیغات و حملاتی که به او می‌شود قرار نگیرد.

نایب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی افزود: دیگر ویژگی شهید این بود که می‌توانیم او را مصلح اجتماعی بدانیم. محبوبیت خودش را فدای مصالح مردم کرد. شهید لاریجانی جایی که تشخیص داد برجام به نفع کشور است محکم ایستاد. دوگانه رفتار نکرد و باعث شد در مجلس تصویب شود و بعد متهم کردند که برجام را در ۲۰ دقیقه تصویب کرد. در حالی که ۱۰ دقیقه هم کافی بود. چون مجلس حق تغییر در آن را نداشت.

وی یادآور شد: چقدر به ایشان حمله کردند و تهمت زدند. در حوادث سال ۱۳۸۸ ایشان روش معتدلی پیش گرفت اما متهم شد به ساکت فتنه. ویژگی دیگر، توانایی اجرایی ایشان بود. چون شهید لاریجانی فرد توانایی در اجرا بود به سرعت پیشرفت کرد. او در ۲۳ سالگی مدیرعامل سازمان صداوسیما شد. در مجلس هشتم به‌طور اتفاقی ما باهم وارد مجلس شدیم. در مجلس هفتم دکتر حداد رئیس مجلس بود. در مجلس هشتم زمانی که بحث بر سر ریاست بود نظر من بود که باتوجه به تجربه دکتر حداد ایشان سال اول رئیس باشد و بعد کسب تجربه دکتر لاریجانی رئیس شود اما ایشان اینقدر به خود مطمئن بود که از همان سال اول ورود به مجلس برای ریاست اقدام کرد و در جلسه استمزاجی که برگزار شد چنان صحبت کرد که نظر همه را جلب کرد.

مطهری ادامه داد: در دوره ریاست ایشان در مجلس ماجراهایی داشتیم به ویژه در مجلس دهم که من هم نایب رئیس بودم. دوبار ردصلاحیت شدن او و نوع برخوردش بسیار مهم است. ضمن اینکه حق خود را دنبال و به شورای نگهبان اعلام کرد دلایل ردصلاحیت را بگوید. در نهایت به صورت مکتوب دلایل اعلام شد و شهید لاریجانی به‌صورت مکتوب به همه بخش‌ها جواب داد. اما دوباره در دوره بعد او را رد کردند. خیلی عجیب است که داخل حکومت چه کسانی بودند که این رفتار را داشتند.

وی گفت: نوع برخورد شهید لاریجانی و پیگیری حقوقش به نحوی که به اصل نظام آسیبی نبیند خیلی مهم است. حال و هوای ماه‌های آخر ایشان خیلی معنوی بود البته به دلیل مسائل امنیتی ارتباط زیادی نداشتیم اما ایشان ۴۰ روز قبل از شهادت سرزده با مرتضی به منزل ما آمدند و دو ساعت نشست. احساس کردم دوست دارند صحبت کنند. قبل جنگ رمضان بود. ایشان گفتند احتمال جنگ است اما تلاش ما این است جنگ نشود. عجیب بود. انگار برای خداحافظی آمده بود هنگام رفتن نیز همسر ما گفت طبقه بالا ما خالی است اگر خالی است به اینجا بیایید. من هم به شوخی گفتم تو رو خدا این را نگویید اگر ایشان بیایند همه باهم شهید می‌شویم.

نایب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت کوچک نشمردن ترورها و جنایت‌های دشمن تصریح کرد: نباید جنایت دشمن را کوچک بشماریم؛ باید پیگیری حقوقی شود حتی به شکل انتقام فیزیکی. نباید دشمن جرأت کند که دوباره این کار را تکرار کند ایشان اهل فوتبال و والیبال نبود اما یک کوهنورد درجه یک بود. ایشان یک انسان نمونه بود.

سیمایی صراف

به گزارش خبرنگار جماران، حسین سیمایی نیز در یادبود استاد شهید دکتر علی لاریجانی در دانشگاه تهران گفت: طی مدتی که عملکرد دکتر لاریجانی را در سمت معاون حقوقی وزیر علوم از نزدیک در صحن مجلس دیدم، وی را شخصیتی مودب، صبور با فراست و دانشمند و دارای نگاه ملی یافتم. در طول سالیان طولانی ریاست مجلس، با او بد اخلاقی ها شد اما کسی از او بد اخلاقی ندید. نکته جالب تر اینکه با وجود اینکه رشته تحصیلی وی فلسفه است اما دارای فهم حقوقی هم بود. وی در زیست سیاسی‌اش درجا نزد، تغییر کرد و رشد یافت و به سمت به بهبود و پختگی رفت.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، ادامه داد: بانک جهانی مولفه هایی را برای حکمرانی خوب برشمرده است، این مولفه‌ها حاکمیت قانون، مشارکت، شفافیت و زیربنای آنها یعنی عقلانیت است‌. عقلانیت ویژگی است که در علی لاریجانی خیلی برجسته بود. امروز احتمال خطای عقل کمتر شده است چراکه وقتی موضوعی را به عقلا می‌سپارید عقلا و اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌ها این امر را تحلیل می‌کنند که تصمیم چه آثاری دارد؟

وی گفت: در آمار نیز اثبات شده است عقل جمعی معصوم‌تر است و هرچه میزان مشارکت عقلا بالاتر رود احتمال خطا کمتر می‌شود. باید عقل را در سیاست بیش از آنکه اکنون هست وارد کرد. خیلی اوقات در سیاستگذاری با عقل جمعی چیزی را می‌فهمیم اما به آن اعتماد نمی‌کنیم.  شهید لاریجانی مظهر عقلانیت و سرمایه ملی بود. اسرائیل به خاطر ترس از عقلِ علی لاریجانی و وحشت از تاملات او، علی لاریجانی را به شهادت رساند. خوشا به حال او که به دست اشقی الاشقیاء کشته شد.

به گزارش خبرنگار جماران، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدرضا لاریجانی نیز در این مراسم گفت: شهید مرتضی لاریجانی در سنین جوانی به موفقیت‌های بزرگ علمی و مهارتی و اجتماعی رسید ولی تشخیص داد که الآن مسیر درست این است که در راه دفاع از اسلام و کشور تمام اینها را پشت پا بزند. در واقع ما روایتگر زندگی چنین جوانی هستیم که مراحل مختلف او را دیدیم و مرحله آخر او هم که قطع از دنیا بود، دیدیم.

فرزند شهید لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: از ایام کودکی پدر در ذهن ما یک انسان خیلی بزرگ و متمایز بود. ما می‌فهمیدیم که با یک شخصیت ممتاز و متفاوت مواجهیم و این انگاره ذهنی ایجاد نشده بود جز به خاطر نوع تعاملاتی که والدین در زندگی نشان می‌دادند. ما از همان کودکی می‌دیدیم که مادرمان خیلی فراتر از نقش همسری در زندگی، نقش ایفا می‌کند. بسیاری از مسئولیت‌های که عرفاً بر عهده مرد خانواده است، ایشان بر دوش می‌کشیدند.

وی افزود: همیشه ایشان می‌گفتند که بچه‌ها به بابا چیزی نگویید؛ بابا کار مهمی دارد انجام می‌دهد؛ ذهن بابا متمرکز بماند. تا آخرین لحظات ما این فداکاری‌ها را دیدیم. یعنی وقتی یک مردی به چنین جایگاهی می‌رسد، نقش یار وفادار او در زندگی را هم نباید غفلت کرد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.