افراطیترین جنگجویان خارجی شروع به خشمگین شدن از «رفیق سابق خود» کردهاند، زیرا او تاکنون شریعت اسلامی را در سوریه اعمال نکرده است و ادعا میکنند که او با ایالات متحده و نیروهای ترکیه برای هدف قرار دادن گروههای افراطی همکاری میکند.
به گزارش جماران، روزنامه واشنگتن پست آمریکا گزارشی مفصل درباره چالشی منتشر کرد که احمد الشرع، رئیسجمهور سوریه، با آن مواجه است و آن حضور جنگجویان خارجی است که به او در سرنگونی رژیم بشار اَسَد رئیس جمهور مخلوع سوریه کمک کردند.
شش ماه پس از ورود گروه های مسلح سوری به دمشق در اواخر سال گذشته، الشرع رئیسجمهور این کشور شد. اما این روزنامه هشدار میدهد که این جنگجویان اسلامگرا، که از مناطق دوردستی مانند اروپا و آسیای مرکزی برای پیوستن به مخالفان مسلح آمدهاند، چالشی عمیق برای آینده سیاسی او ایجاد میکنند.
الشرع برخی از آنها را در مناصب عالی در وزارت دفاع منصوب کرده و پیشنهاد داده است که به بسیاری از افسران و سربازان، تابعیت داده شود، اما دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اخراج همه جنگجویان خارجی را برای کاهش تحریمهایی که اقتصاد سوریه را فلج کرده است، شرط گذاشته است.
جروم دریفون، تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران، میگوید که دولت سوریه تلاش کرده است آنها را منزوی کند، اما در اجرای خواسته آمریکا با مشکل جدی مواجه است، به ویژه در تعریف اینکه چه کسانی «تروریست» هستند، و حتی اگر اخراج شوند، کشورهایشان نمیخواهند آنها بازگردند.
به گفته گروههای دیدهبان که اوضاع در سوریه را زیر نظر دارند، جنگجویانی که در حمله خونین دو ماه پیش به جوامع ساحلی سوریه شرکت داشتند و صدها نفر از پیروان طایفه علوی را کشتند، از افراد مسلح خارجی بودند و این تنشهای طایفه ای ثبات مرحله انتقالی شکننده را تهدید میکند.
واشنگتن پست گزارش داد که افراطیترین جنگجویان خارجی شروع به خشمگین شدن از «رفیق سابق خود» کردهاند، زیرا او تاکنون شریعت اسلامی را در سوریه اعمال نکرده است و ادعا میکنند که او با ایالات متحده و نیروهای ترکیه برای هدف قرار دادن گروههای افراطی همکاری میکند.
این روزنامه به نقل از یکی از جنگجویان اروپایی - که در مصاحبهای در شهر اِدلب در شمال سوریه به شرط فاش نشدن هویتش صحبت میکرد - گفت:«اَل-جولانی از زمین به ما حمله میکند و آمریکا از آسمان»، این فرد مسلح خارجی از نام مستعار احمد شرع زمانی که او با رژیم سابق میجنگید استفاده کرد.
این روزنامه آمریکایی گزارش داد که دهها هزار خارجی در طول دو دهه گذشته برای جنگیدن در کنار گروه های مسلح سوری در جریان جنگی که نزدیک به 14 سال به طول انجامید، به سوریه و عراق همسایه سرازیر شدند. بسیاری از آنها به گروههای افراطی مانند داعش پیوستند، در حالی که برخی دیگر به گروههای کمتر افراطی پیوستند.
محققان تخمین میزنند که 5000 جنگجوی خارجی هنوز در سوریه هستند و بسیاری از آنها در جوامع محلی ادغام شدهاند، به ویژه در شمال غربی کشور، و اکنون با زنان سوری ازدواج کرده و صاحب فرزند شدهاند.
این روزنامه به نقل از تحلیلگران سیاسی و جنگجویان گزارش داد که دولت دمشق به خارجیها دستور داده است که خود را پنهان کنند و علناً صحبت نکنند، در حالی که شرع سخت در تلاش است تا تعادلی را برقرار کند که دشوار به نظر میرسد.
این روزنامه اشاره کرد که خبرنگارانش - در سه مناسبت از زمان سقوط اَسَد - با جنگجویان خارجی در مناطق مختلف کشور دیدار کردهاند. در دسامبر گذشته، جنگجویان ترک در جاده منتهی به شهر حما (در مرکز کشور)، جایی که زیارتگاه امام زین العابدین (ع) قرار دارد، مستقر بودند، در حالی که جنگجویان عراقی به عنوان توریست در شهر گشت میزدند.
در ماه مارس گذشته، جنگجویانی از آسیای مرکزی یک ایست بازرسی را که راه منتهی به کوه قاسیون مشهور در دمشق را قطع میکرد، کنترل کردند. سپس در اوایل ماه مه گذشته، بیشتر آنها حداقل از ایستهای بازرسی و خیابانهای مرکز و جنوب سوریه ناپدید شدند.
یک جنگجوی فرانسوی به شرط ذکر نام کوچک خود، مصطفی، به این روزنامه گفت که در سال 2013 از پاریس برای پیوستن به جنگ علیه نیروهای اسد سفر کرده است، ابتدا با یک گروه کوچک که عمدتاً از مصری ها و فرانسوی ها تشکیل شده بود، سپس با جبهه النصره سابق قبل از اینکه به هیئت تحریر الشام تبدیل شود.
یک آرایشگر به نام محمد کردی به واشنگتن پست گفت که برخی از مشتریانش جنگجویانی از بلاروس، چچن، ازبکستان و جاهای دیگر بودند.
با این حال، کارشناسانی که گروههای اسلامگرا را زیر نظر دارند، میگویند که جنگجویان به طور کلی با گذشت زمان کمتر افراطی شدهاند، اگرچه اکثر آنها هنوز به شدت محافظهکار هستند. هیچ یک از کسانی که خبرنگاران روزنامه با آنها ملاقات کردند، تمایلی به ترک سوریه نداشتند، به این دلیل که احتمال دستگیری یا حتی مجازات اعدام در کشورهای خود وجود دارد.
دولت سوریه در حال حاضر از ترس اینکه به آن به چشم دولتی نگریسته شود که جنگجویانی را هدف قرار می دهد که به وفاداری خود ادامه داده اند یا از ترس تحریک تندروهایی که ناامید شده اند، احتیاط می کند.
دریوون، تحلیلگر معتقد است که دولت نمی خواهد به آنها خیانت کند، زیرا نمی داند چگونه رفتار خواهند کرد، و افزود که ممکن است ناپدید شوند، یا ممکن است به گروه های دیگر بپیوندند، و شاید در اقدامات خشونت آمیز فرقه ای شرکت کنند و ممکن است اوضاع بدتر شود.
این روزنامه معتقد است که دولت شرع ممکن است به دنبال ادغام بیشتر جنگجویان خارجی در ارتش جدید کشور باشد، و اشاره می کند که 6 نفر از آنها قبلاً در پست های ارشد وزارت دفاع منصوب شده اند، اقدامی که به نظر کارشناسان هدف شرع از آن تحکیم خود در برابر کودتاهای احتمالی از طریق قرار دادن نهادهای امنیتی - مانند گارد ریاست جمهوری خود - در دستان افراد وفادار خارجی است که از منابع قدرت مستقل برخوردار نیستند.