دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز جمعه هشدار داد که اگر روسیه به «بمباران» اوکراین ادامه دهد و از برقراری صلح خودداری کند، تحریمهای جدیدی را علیه این کشور اعمال خواهد کرد.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری فرانسه، حملات روسیه در شرق اوکراین در شامگاه جمعه و شنبه دستکم ۱۲ کشته و دهها زخمی برجای گذاشت. این حملات پس از حملات شدید موشکی و پهپادی به تأسیسات انرژی و چند روز پیش از مذاکرات هیئتهای آمریکایی و اوکراینی در عربستان سعودی برای دستیابی به آتشبس در جنگ بین کییف و مسکو صورت گرفت.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز جمعه هشدار داد که اگر روسیه به «بمباران» اوکراین ادامه دهد و از برقراری صلح خودداری کند، تحریمهای جدیدی را علیه این کشور اعمال خواهد کرد. همزمان، واشنگتن مذاکراتی را با مسکو برای پایان دادن به جنگی که بیش از سه سال است ادامه دارد، آغاز کرده است.
با این وجود، حملات روسیه در شب گذشته مناطقی را در شرق اوکراین، به ویژه شهر دوبروپیلا در منطقه دونتسک، هدف قرار داد.
خدمات اورژانس از طریق تلگرام گزارش داد: «در طول شب، روسها مرکز دوبروپیلا را بمباران کردند. دستکم ۱۱ نفر کشته و ۳۰ نفر زخمی شدند و هشت ساختمان آسیب دید.»
در منطقه خارکیف در شرق اوکراین نیز، اولگ سینوگوبوف، رئیس اداره نظامی منطقهای، گزارش داد که یک پهپاد پرتاب شده توسط روسیه به یک تأسیسات غیرنظامی در شهر بوگودوخیف اصابت کرده است.
او از طریق تلگرام گفت: «متأسفانه، یک نفر کشته شد و جسد سوخته او از زیر آوار بیرون آورده شد، هفت نفر دیگر نیز زخمی شدند.»
وزارت دفاع روسیه نیز اعلام کرد که ۳۱ پهپاد پرتاب شده توسط اوکراین را در طول شب جمعه و شنبه رهگیری کرده است.
به گفته الکساندر دروزدنکو، فرماندار منطقه لنینگراد، یک حمله پهپادی پالایشگاه کریشی را در این منطقه هدف قرار داده است.
او توضیح داد: «نیروهای پدافند هوایی یک پهپاد را در حین نزدیک شدن سرنگون کردند و یک پهپاد دیگر را بر فراز تأسیسات منهدم کردند. ساختار بیرونی یکی از مخازن بر اثر اصابت قطعات متلاشی شده آسیب دید.»
ترامپ تهدید به تحریم کرد
روسیه روز جمعه با موشک و پهپاد به اوکراین حمله کرد که زیرساختهای انرژی را هدف قرار داد و واکنش تند رئیسجمهور آمریکا را برانگیخت.
ترامپ در پلتفرم خود «تروث سوشال» نوشت: «با توجه به اینکه روسیه در حال حاضر اوکراین را در میدان جنگ بمباران میکند، من قویاً در حال بررسی اعمال تحریمهای گسترده بانکی، تحریمها و عوارض گمرکی بر روسیه هستم تا زمانی که آتشبس و توافق نهایی صلح حاصل شود.»
اما همزمان، واشنگتن «به طور موقت» تصاویر ماهوارهای خود را از اوکراین پنهان کرده است. این خبر روز جمعه توسط سخنگوی آژانس ملی اطلاعات مکانی-جغرافیایی اعلام شد.
جان راتکلیف، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی، روز چهارشنبه اعلام کرده بود که ایالات متحده تبادل اطلاعاتی با کییف را «متوقف» کرده است.
برای ارتش اوکراین، پشتیبانی اطلاعاتی آمریکا به اندازه تجهیزات نظامی که در چارچوب مقابله با حمله روسیه در اختیار آنها قرار میگیرد، اهمیت دارد.
توقف حمایت اطلاعاتی از اوکراین پس از آن صورت میگیرد که دولت ترامپ تحویل کمکهای نظامی آمریکا به کییف را پس از مشاجره بین رئیسجمهور آمریکا و همتای اوکراینیاش، ولودیمیر زلنسکی، در کاخ سفید به حالت تعلیق درآورد.
در سایه تغییر ریشهای در سیاست آمریکا در قبال اوکراین، ترامپ گفت که تعامل با روسیه در چارچوب تلاشها برای یافتن راهحلی برای مناقشه «آسانتر» است و ابراز اطمینان کرد که همتای روس او، ولادیمیر پوتین، «میخواهد به جنگ پایان دهد».
ترامپ گفت: «من او را باور دارم. صادقانه بگویم، من تعامل با اوکراین را دشوارتر میدانم و آنها اهرم فشاری ندارند. ممکن است تعامل با روسیه آسانتر باشد.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، پس از تماسی با آندری سیبیگا، همتای اوکراینی خود، تاکید کرد که ترامپ «مصمم است جنگ را در سریع ترین زمان ممکن به پایان برساند و بر این امر تاکید دارد که همه طرف ها باید اقداماتی را برای تضمین صلح پایدار انجام دهند.»
از سوی دیگر، سیبیگا تاکید کرد که کشورش «خواهان پایان جنگ است و رهبری ایالات متحده برای دستیابی به صلح پایدار اساسی است.»
صلح در سریع ترین زمان ممکن
در سایه تنش کنونی در روابط با ایالات متحده، زلنسکی بار دیگر خواستار آتش بس در هوا و دریا شد و حملات روسیه در روز جمعه را دلیل جدیدی بر عدم آمادگی مسکو برای مسیر صلح دانست.
زلنسکی روز دوشنبه برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، پیش از نشستی که قرار است هفته آینده در شهر جده بین هیئت آمریکایی و هیئت اوکراینی برگزار شود، به عربستان سعودی سفر می کند.
استیو ویتکوف، فرستاده آمریکا به خاورمیانه، گفت که هدف از این نشست تعیین «چارچوبی برای توافق صلح و آتش بس» است.
در مواجهه با توقف حمایت آمریکا از اوکراین، رهبران 27 کشور اتحادیه اروپا که روز پنجشنبه در بروکسل در اجلاس فوق العاده درباره اوکراین گرد هم آمدند، چراغ سبز را به طرح «تسلیح مجدد اروپا» دادند که شامل تخصیص حدود 800 میلیارد یورو و تاکید بر «ضرورت افزایش چشمگیر هزینه های دفاعی» است.
کی یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، روز جمعه از «پیشرفت» اتحادیه اروپا در مورد دفاع و پرونده اوکراین تمجید کرد و آن را «گامی تاریخی به جلو» توصیف کرد.