این اقدام ضربه دیگری برای کییف پس از مشاجره ترامپ و زلنسکی جمعه گذشته در کاخ سفید است.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، فایننشال تایمز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که ایالات متحده ارائه داده های اطلاعاتی به دولت اوکراین را متوقف کرده است.
این روزنامه افزود: «واشنگتن کانالهای اطلاعاتی با اوکراین را بست، اما همچنان داده های اطلاعاتی در مورد روسیه و اوکراین را در اختیار متحدان خود، از جمله انگلیس قرار میدهد.»
پیشتر، روزنامه دیلی میل نوشته بود که پس از آنکه ایالات متحده کمکهای نظامی به اوکراین را به حالت تعلیق درآورد، کاخ سفید انگلیس را از به اشتراک گذاشتن دادههای اطلاعاتی آمریکا با کییف منع کرده است.
شبکه فاکس نیوز به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید گزارش داد که ایالات متحده تا زمانی که ترامپ رئیس جمهور مطمئن نشود اوکراین به صلح متعهد است، تدارکات به کییف را متوقف خواهد کرد.
دونالد توسک، نخستوزیر لهستان نیز اعلام کرد که فرودگاه نظامی در رزسزو، که محور اصلی ارسال سلاح و کمکهای بشردوستانه از ایالات متحده به کییف است، در این کشور از کار افتاده است.
یورونیوز نیز گزارش داد که ایالات متحده انتقال آن دسته از اطلاعاتی را که به اوکراین اجازه میدهد به اهدافی در خاک روسیه حمله کند، قطع کرده است.
این خبر از سوی جان رتکلیف، رئیس سیا تایید شد. او گفت که دونالد ترامپ دستور داده علاوه بر کمکهای نظامی، همکاری اطلاعاتی با اوکراین نیز متوقف شود.
این اقدام ضربه دیگری برای کییف پس از مشاجره ترامپ و زلنسکی جمعه گذشته در کاخ سفید است.
اوکراین تا کنون از چنین اطلاعاتی برای شناسایی محل استقرار نیروهای روسیه همچنین شناسایی منشاء حملات هوایی نیروهای آن کشور استفاده میکرد.
اسکای نیوز پیش از این، خبر توقف همکاریهای اطلاعاتی دو کشور را به نقل از یک منبع اوکراینی اعلام کرده بود؛ البته این منبع که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده، تاکید کرده بود که اشتراک اطلاعاتی آمریکا به طور کامل متوقف نشده است.
به گفته او، اکنون اشتراک گذاری اطلاعات بصورت «انتخابی» انجام میشود؛ به این معنی که تنها از اشتراک آن دسته از اطلاعات خودداری میشود که میتواند برای حمله به نیروهای روسیه استفاده شود.
شبکه خبری الجزیره نیز به نقل از یک فرمانده عملیاتی ارتش اوکراین در خط مقدم جبهه نوشت که در حالی که آنها تا کنون برای حدود ۹۰ درصد از فعالیتهای اطلاعاتی خود به اطلاعات آمریکا متکی بودند، از امروز دسترسی ارتش اوکراین به اطلاعات ایالات متحده «صفر» شده است.
جان رتکلیف، رئیس سیا در گفتگو با شبکه فاکس نیوز، این احتمال را نیز مطرح کرد که این توقف همکاریهای اطلاعاتی «موقتی» باشد و با توجه به تحولات پیشرو میان رهبران اوکراین و ایالات متحده، دوباره از سر گرفته باشد.
او گفت: «برای رئیسجمهور ترامپ این سوال مطرح است که آیا رئیسجمهور زلنسکی به روند صلح متعهد است یا خیر.»
گزینه ترامپ برای سفارت آمریکا در ناتو از حمایت استوار واشنگتن از این پیمان نظامی میگوید
نامزد دونالد ترامپ، برای سمت سفیر ایالات متحده در ناتو در جلسه تأیید صلاحیت خود در روز سهشنبه تلاش کرد تا سناتورها را نسبت به پایبندی دولت به این ائتلاف نظامی مطمئن سازد. او تأکید کرد که حمایت واشنگتن از ناتو «استوار» خواهد ماند.
متیو ویتاکر، که در دوره اول ترامپ بهعنوان دادستان کل موقت فعالیت کرده بود، به سناتورها گفت که یکی از وظایف کلیدی او این خواهد بود که ۳۲ کشور عضو ناتو را تحت فشار بگذارد تا خواسته ترامپ برای افزایش هزینههای دفاعی را برآورده کنند.
اظهارات و رویکردهای ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی او، نگرانیهایی را در میان اعضای ناتو برانگیخته بود. آقای ترامپ گفته بود در صورتی که کشورهای اروپایی هزینههای مد نظر او برای امور نظامی را تخصیص ندهند روسیه را تشویق خواهد کرد که هرکاری دلش میخواهد با کشورهای اروپایی انجام دهد.
پس از دیدار پرتنش هفته گذشته ترامپ با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در کاخ سفید، اعضای اروپایی ناتو در حال بازنگری در تعهدات دفاعی خود هستند. با این حال، آنها تأکید دارند که قصدی برای فاصله گرفتن از ایالات متحده ندارند.
با این وجود، فرستاده دولت آمریکا به ناتو تأکید کرد که دلیلی برای نگرانی متحدان وجود ندارد. ویتاکر در سخنان آغازین خود در جلسه سنا گفت: «رئیسجمهور ترامپ موضعی شفاف دارد. ایالات متحده همچنان به ناتو و به اصل صلح از طریق قدرت پایبند است.»
در جریان این جلسه، ویتاکر که یک وکیل سابق است، از پاسخ مستقیم به پرسشهای سناتورهای دموکرات درباره حمله تمامعیار روسیه به اوکراین خودداری کرد. هنگامی که از او پرسیده شد که آیا موافق است که روسیه با حمله به اوکراین جنگ را آغاز کرده، او به اظهارنظر جیدی ونس، معاون رئیسجمهور، اشاره کرد که این موضع را تأیید کرده بود.
با این حال، او حمایت قاطع خود را از ناتو و ماده ۵ آن اعلام کرد. طبق این ماده، حمله به یک عضو ناتو به منزله حمله به تمامی اعضا تلقی میشود.
او در برابر کمیته روابط خارجی سنا تأکید کرد: «این تعهد استوار خواهد بود.»
دولتهای متوالی آمریکا همواره متحدان اروپایی و کانادا را بهدلیل وابستگی بیشازحد به ایالات متحده در ناتو مورد انتقاد قرار دادهاند، اما ترامپ پا را فراتر گذاشته و ارزش این ائتلاف برای واشنگتن را به چالش کشیده است.
رهبران ناتو استدلال میکنند که انتقادات ترامپ، همراه با حمله روسیه به اوکراین، باعث شده اکثر اعضای ناتو به هدف هزینههای دفاعی ۲ درصد تولید ناخالص داخلی که این ائتلاف تعیین کرده، پایبند شوند.
بااینحال، ترامپ اخیراً استاندارد جدیدی را تعیین کرده و از کشورهای عضو ناتو خواسته است که ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینههای دفاعی اختصاص دهند.
سناتورهای دموکرات در این جلسه اشاره کردند که آمریکا در حال حاضر حدود ۳.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینههای نظامی میکند، درحالیکه برخی از کشورهای ناتو که به روسیه نزدیکترند، مانند لهستان، سهم بیشتری را اختصاص دادهاند. لهستان درحالحاضر ۴ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی میکند.
ویتاکر تأکید کرد که تلاش برای وادار کردن متحدان ناتو به رعایت هدف ۵ درصدی ترامپ یکی از اولویتهای اصلی او خواهد بود.
او گفت: «هیچ شکی ندارم که متحدان اروپایی و کانادا میتوانند اقدامات بیشتری انجام دهند و میخواهند اقدامات بیشتری انجام دهند. من کاملاً انتظار دارم که آنها هرآنچه لازم است انجام دهند تا ناتو را به قویترین ائتلاف تاریخ تبدیل کنند.»
ترامپ در نوامبر گذشته، ویتاکر را برای این سمت نامزد کرد و در بیانیهای اعلام کرد که او «یک جنگجوی سرسخت و میهنپرستی وفادار است که اطمینان حاصل خواهد کرد منافع ایالات متحده پیش برده شده و مورد دفاع قرار گیرد.»