محمد درویش در واکنش به اظهارات اخیر دکتر کردوانی گفت: در طول تاریخ سابقه نداشته است که کسی از تغییر کاربری زیست بومی به بزرگی دریاچه ارومیه صحبت کند.

به گزارش جماران به نقل از نصرنیوز، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار نصرنیوز با انتقاد شدید از اظهارات اخیر پرویز کردوانی مبنی بر تغییر کاربری و تبدیل زیست بوم دریاچه ارومیه به چراگاه زیبا گفت: آقای کردوانی اعلام کرده که دریاچه ارومیه مرده است و به نظرش آب ریختن در دریاچه خیانت است. به نظر می رسد که پیشنهاد ایشان برای تغییر کاربری دریاچه ارومیه و تبدیل آن به چراگاه کاملاً غیر علمی و غیر عملی است و من با چند تن از متخصصان خبره مانند دکتر حسین آخانی (متخصص گیاه شناسی)، دکتر کوثری (پدر علم آبخوان داری کشور)، دکتر خسروشاهی (هیدرولوژیست) و مهندس رهبر صحبت کرده ام و جملگی نظر ایشان را رد می کنند.

اظهارات کردوانی کاملاً غیر علمی و غیر عملی است
محمد درویش با ابراز تاسف از طرح دوباره چنین اظهاراتی از سوی کردوانی، گفت: ما باید یادمان باشد که اگر قرار باشد تا تالاب و دریاچه ای بیمار شد و آب آن به تدریج کم شد، اعلام کنیم که این دریاچه مرده است و دیگر هیچ کاری برایش نمی توان کرد پس فلسفه فهرست مونترو و کنوانسیون رامسر برای چیست؟ چرا اعلام می کنیم که برخی از تالاب های بین المللی کنوانسیون رامسر در شرایط بحرانی به سر می برند و باید دولت ها و دانشمندان بطور ویژه برای بهبود وضعیت آنها تلاش کنند؟
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با ذکر اینکه تا حالا سابقه نداشته است که دانشمندی به چنین نتیجه ای برسد که دریاچه ای به بزرگی دریاچه ارومیه تغییر کاربری بدهد، گفت: این اولین باری است که یک نفر در ایران اعلام می کند که یک دریاچه شور می تواند تغییر کاربری داده و به چراگاه سرسبزی تبدیل شود!

اول کویر نورالدین آباد گرمسار را آباد کنید تا بعد!
وی افزود: اینکه 5.5 میلیون هکتار از پهنه یک کشور به آسانی با پوشش 10 سانتی متری شن و ماشه می تواند تغییر ماهیت بدهد، کار خیلی خیلی غیر علمی و غیر منطقی است و اگر قرار بر چنین کاری بود و می توانستیم با چنین روشی چراگاه های کشور را افزایش دهیم و کویرها را از بین ببریم، چرا در مهارلو یا دریاچه نمک قم یا در کویر نمک و یا دشت بزرگ نمکی کویر لوت و خیلی پهنه های کویری دیگری که متاسفانه یا خوشبختانه در کشور ما زیاد هستند را تغییر کاربری نمی دهیم و چرا تا بحال آقای دکتر کردوانی پایلوتی از این طرح شان را اجرا نکرده اند که نشان دهند می شود با چنین طرحی در یک کویر شور نمکی حتی در شهرستان خودشان نورالدین آباد گرمسار که به مراتب نمک کمتری از ارومیه دارد، موفق بود؟
این فعال زیست محیطی با تاکید بر اینکه هیچ کسی نمی تواند بخش اعظمی از اکوسیستم خود را مرده بپندارد، گفت: به هزاران دلیل دیگر ما وقتی به دریاچه آرال می رسیم، می بینیم با اینکه دریاچه آرال 40 سال است خشک شده است، دانشمندان جهان هنوز هم تلاش می کنند که آن را احیای دوباره کرده و به شرایط اکولوژیکی سابق برگردانند. هیچ وقت هیچ کسی حاضر نیست که بخش اعظم و ارزشمندی از اکو سیستم خود را مرده بپندارد و تلاش برای احیای آن را خاتمه یافته تلقی کند.

گروهی که مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه بودند از اظهارات کردوانی خوشحالند
محمد درویش در پاسخ به اینکه آیا طرح چنین اظهاراتی می تواند در روند احیای دریاچه ارومیه تاثیرگذار باشد یا خیر؟ گفت: بله متاسفانه می تواند تاثیرگذار باشد. گروهی که مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه بودند، گروهی که با تفکر سازه ای و با مجوز دادن بیش از حد به گسترش اراضی کشاورزی و حفر چاه های عمیق غیر مجاز چشم روی چشم گذاشتند تا این اتفاق بیافتد، امروز از اظهارات آقای کردوانی و امثال ایشان خوشحال و خوشنود می شوند و می توانند زیر علم ایشان سینه زده و کار خودشان را توجیه کنند. این گروه هم گروه قدرتمندی است و قدرت زیادی در وزارت نیرو، و جهاد کشاورزی دارند. هر چند خوشبختانه دکتر روحانی کمیته ای علمی برای احیای دریاچه ارومیه به ریاست آقای دکتر کلانتری تشکیل داده اند و امیدواری های زیادی ایجاد شده که با اجماعی که با کارشناسان بین المللی داریم، این مشکل را حل شود.

دریاچه ارومیه هنوز زنده است
درویش همچنین گفت: ما باید یادمان باشد که دریاچه ارومیه همچنان زنده است و بسیاری از گونه های گیاهی در اطراف این دریاچه زیبا زندگی می کنند. زیستگاه دریاچه ارومیه مامن 657 گونه گیاهی است و پیش بینی می شود که تعداد واقعی گونه های گیاهی 10 برابر این رقم است که هنوز شناخته نشده است. تنوع گیاهی دریاچه ارومیه کاملاً منحصربفرد است و در هیچ کجای دنیا چنین تنوع گیاهی وجود ندارد.
این عضو کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: به نظر من ما باید همچنان این گوهر ارزشمند فیروزه ای آذربایجان را حفظ کنیم و تلاش کنیم با از بین بردن نا درایتی های گذشته، به تدریج زمینه بازگشت حیات به دریاچه ارومیه فراهم کنیم. در عین حال مردم را با واقعیت ها آشنا کنیم و بدانیم دستکم پروسه احیای دریاچه ارومیه از 5 الی 15 سال طول خواهد کشید. ما در گام اول باید میزان پسرفت دریاچه را مهار کنیم.

عزم و اراده ای که برای احیای دریاچه ارومیه به وجود آمده، هیچ وقت سابقه نداشته است
درویش عزم دولت و سازمان حفاظت محیط زیست برای نجات دریاچه ارومیه بسیار جدی عنوان کرد و گفت: عزم و اراده ای که در دولت و سازمان حفاظت محیط زیست برای احیای دریاچه ارومیه به وجود آمده است، هیچ وقت سابقه نداشته است. همه چشم به اجرای پروسه احیای دریاچه ارومیه دوخته اند؛ آنگاه که پروژه نجات دریاچه ارومیه موفقیت آمیز باشد، آنگاه ما می توانیم امیدوار باشیم که مشکل زاینده رود، تالاب گاوخونی، بختگان، مهارلو، دریاچه کافتر، ارژن و پریشان و جاز موریان هم حل بشود.
وی در پایان اظهار داشت: آخرین جلسه کمیته راهبری احیای دریاچه ارومیه دیروز در دانشگاه صنعتی شریف با موضوع بررسی طرح های سدسازی برگزار شد و آقایان سدساز تلاش می کردند تا برخی از طرح های سدسازی که پیشرفت زیادی داشته توجیه فنی کنند و بتوانند همچنان به کار خود ادامه دهند؛ اما بیشتر اعضای کمیته از اظهارات آقایان قانع نشدند و قرار بر این شد دوستان سدساز تا ده روز آینده دلایل توجیهی و فنی خود را برای ادامه کارشان را به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه کنند تا نظرکارگروه علمی احیای دریاچه ارومیه در خصوص این طرح ها اعلام شود.

گفتنی است دکتر پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران اخیراً خواستار خشک کردن دریاچه ارومیه و تبدیل آن به پارک گیاهی و حیوانی زیبا شده و گفته بود: «از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، بخصوص زیست محیطی و از نظر سیاسی این دریاچه باید خشک شود و تبدیل شود به چیز دیگری! اگر حرف من را گوش کنند و دریاچه ارومیه به پارک حیوانی گیاهی بدل کنند،‌ آنقدر زیبا می شود که زیبایی قبلی هم فراموش می شود؛ یک لایه ۱۰ سانتیمتری ماسه و شن، ۹۰ درصد ماسه و ۱۰ درصد شن تا باد نبرد. تخم گیاهان را هم قاطی کند با این ماسه و شن. منطقه ۳۰۰ میلیمتر بارندگی دارد، در مدت ۵ سال تبدیل می شود به پارک گیاهی عالی. بعد از آن آهو و بز و کل رها کند. پس می شود بزرگترین پارک حیوانی و گیاهی. بعد می توانند جزایرش را احیا کنند و تبدیل بشود که منطقه توریستی و گیاهی زیبا. هوای شش شهرستان آذربایجان شرقی که قبلا هوای خنک دریاچه بود، حالا شده باد نمکی، بعد از تغییر کاربری دریاچه، هوای باغ به سمت انها می رود. محیط حیوانی هم احیا می شود!»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

وبگردی

    نظرات و دیدگاه ها

    مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.