سعودی ها به دنبال تضعیف حزب الله و ایران هستند و به همین منظور در حال انجام یک بازی پر مخاطره در لبنان اند، بازی که در نهایت خود این کشور را قربانی خواهد کرد.

از زمان دستیابی «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» به تاج و تخت پادشاهی در سال گذشته، سیاست امنیت ملی عربستان بسیار تهاجمی تر شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، پایگاه اینترنتی «المانیتور» در گزارشی نوشت: لبنان در محکومیت حمله به سفارت عربستان در تهران در اوایل ژانویه به اتحادیه عرب ملحق نشد. در پاسخ به این حرکت، ریاض برنامه 3 میلیارد دلاری برای خرید سلاح های فرانسوی برای ارتش لبنان را متوقف کرد و یک پروژه یک میلیارد دلاری برای کمک به سرویس امنیت داخلی لبنان را لغو کرد. پس از آن، عربستان در خصوص سفر به لبنان به گردشگران عربستانی هشدار داد تا به عقیده خودش، ضربه دیگری به این کشور بزند. بسیاری از شرکت های وابسته به حزب الله نیز توسط ریاض در لیست سیاه قرار گرفتند.

متحدان عربستان در حوزه خلیج فارس نیز این رویه را دنبال کردند و به سرعت بیانیه ممنوعیت سفر به لبنان را صادر کردند. بانک های عربستان سعودی و امارات تهدید کردند که بیروت را ترک می کنند. در مرحله بعد ممکن است عربستان و متحدان آن کارگران مهاجر لبنانی را به کشورشان بازگردانند؛ اقدامی که ضربه بزرگی به اقتصاد لبنان خواهد زد زیرا نیم میلیون شهروند لبنانی در کشورهای حوزه خلیج فارس کار می کنند.

رقابت ایران و عربستان در لبنان سابقه ای طولانی دارد. این دور از رقابت ها تابستان گذشته و با یک سناریو سازی آغازشد. براساس این سناریو، ماموران بعد از 19 سال موفق شدند «احمد ابراهیم المغسل» که متهم به مهندسی انفجار شهر«الخبر» است، در بیروت بازداشت کنند.

این منابع ادعا کرده‌اند که المغسل در لبنان شناسایی شده و در شهر «بیروت» بازداشت و به عربستان منتقل شده تا زمینه برای محاکمه او فراهم شود. بر اساس این گزارش، عربستان مدعی است که این فرد که شهروند عربستان است مدتی در ایران پنهان شده بود.

در 25 ژوئن سال 1996 در پی انفجار یک کامیون بمب‌ گذاری‌شده در پایگاه نیروهای آمریکایی در شهر الخبر عربستان، 19 سرباز آمریکایی کشته و حدود 400 تن زخمی شدند.

ادعاهای مکرر عربستان درباره دست داشتن ایران در این انفجار در حالی مطرح شده که حتی «ویلیام پری» وزیر دفاع آمریکا در دولت «بیل کلینتون» در سال 2007 اعلام کرده بود، واشنگتن به این نتیجه رسیده‌ که بمب‌گذاری کار القاعده بوده نه ایران.

همکاری روسیه و ایران در سوریه در پاییز گذشته نیز خشم عربستان از حزب الله را افزایش داد؛ تا حدی که موضوع احتمال اعزام نیروی زمینی به سوریه را مطرح کرد. هدف ریاض در سوریه، ضربه زدن به ایران و حزب الله است. بنابراین به تبع افزایش سرخوردگی های عربستان در قبال سوریه، دشمنی ریاض با بیروت هم گسترش می یافت.

برخی از اقدامات عربستان بیش از آنکه آسیب زننده باشد، نمادین است. ارتش لبنان نتوانسته به شروط لازم برای دریافت ادوات نظامی وعده داده شده فرانسه دست یابد و صنایع نظامی فرانسه احتمالا بیش از لبنان از توقف چنین معامله ای آسیب خواهد دید. توقف سفر گردشگران و قطع کمک های ارسالی نیز اقدامات جدی هستند که می توانند به اقتصاد شکننده لبنان آسیب برسانند.

جنبش «14 مارس» به عنوان متحدان عربستان سعودی در لبنان، به خاطر عدم محکومیت اقدام علیه سفارت عربستان در تهران از این کشور عذرخواهی کرده و ریاض را ترغیب کرده است تا در اقدامات ضد لبنانی خود تجدید نظر کند. با این حال گروه «8 مارس» از ایران دفاع کرده است.حتی دوستان عربستان نیز به این کشور هشدار می دهند که حزب الله بیش از حد در لبنان قدرت و نفوذ دارد که بتوان به طور مستقیم آن را به چالش کشید.

از زمان دستیابی «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» به تاج و تخت پادشاهی در سال گذشته، سیاست امنیت ملی عربستان بسیار تهاجمی تر و در معرض خطرات بیشتری در مقایسه با سلف خود، یعنی«ملک عبدالله»، شده است. جنگ در یمن نیز که به قصد تضعیف ایران آغاز شد، بهترین نمونه از ابراز وجود جدید ریاض است. همچنین این یک مثال بسیار عالی برای این حقیقت است که شروع یک جنگ کاری آسان، اما پایان دادن به آن کاری دشوار است.

تلاش برای قطع نفوذ ایران در لبنان کاری دشوار برای عربستان است. همانطور که این موضوع بارها به رژیم صهیونیستی اثبات شده است.

شاید عربستان سعودی حق داشته باشد از ایران به خاطر عدم حفاظت از سفارتخانه اش دلگیر باشد اما ایران هنوز هم نشان داده که به مصونیت دیپلماتیک به عنوان سنگ بنای نظم جهانی احترام می گذارد. و ریاض هم لازم است به جای تمرکز بر این اهداف دست نیافتنی، یک هدف واقع بینانه تر را در ذهن خود داشته باشد زیرا خاورمیانه دیگر به کشوری شکست خورده و از هم پاشیده نیاز ندارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.