بر اساس این ارزیابی که به کاخ سفید ارائه شده، ایران می‌تواند دست‌کم سه تا چهار ماه در برابر محاصره اقتصادی و دریایی آمریکا مقاومت کند، بدون آنکه با فروپاشی شدید اقتصادی روبه‌رو شود.

به گزارش سرویس بین الملل جماران، روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی اختصاصی به ارزیابی محرمانه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، درباره توان ایران برای مقاومت در برابر محاصره دریایی آمریکا در تنگه هرمز پرداخته است.

بر اساس این ارزیابی که به کاخ سفید ارائه شده، ایران می‌تواند دست‌کم سه تا چهار ماه در برابر محاصره اقتصادی و دریایی آمریکا مقاومت کند، بدون آنکه با فروپاشی شدید اقتصادی روبه‌رو شود.

این ارزیابی با روایت علنی دولت دونالد ترامپ تفاوت قابل‌توجهی دارد؛ دولتی که بارها مدعی شده اقتصاد و توان نظامی ایران «تقریباً نابود شده» و تهران در وضعیت «استیصال» قرار دارد.

بر پایه گزارش واشنگتن‌پست، جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است بخش بزرگی از توان موشکی جمهوری اسلامی همچنان حفظ شده است. طبق برآوردهای اطلاعاتی، ایران هنوز حدود ۷۵ درصد از لانچرهای متحرک موشکی و حدود ۷۰ درصد از ذخایر موشکی پیش از جنگ خود را در اختیار دارد.

همچنین بسیاری از تأسیسات زیرزمینی ایران که در حملات آمریکا و اسرائیل آسیب دیده بودند، دوباره فعال شده‌اند و تهران توانسته بخشی از موشک‌های آسیب‌دیده را تعمیر یا حتی موشک‌های جدیدی مونتاژ کند.

این ارزیابی در تضاد مستقیم با اظهارات ترامپ قرار دارد که گفته بود ایران تنها حدود ۱۸ تا ۱۹ درصد از توان موشکی خود را حفظ کرده است.

در بخش اقتصادی، گزارش توضیح می‌دهد که اگرچه محاصره آمریکا فشار سنگینی بر اقتصاد ایران وارد کرده و روزانه صدها میلیون دلار خسارت ایجاد می‌کند، اما تهران همچنان مسیرهایی برای ادامه بقا پیدا کرده است.

به نوشته واشنگتن‌پست، ایران بخشی از نفت خود را روی نفتکش‌ها ذخیره می‌کند، تولید برخی چاه‌های نفت را کاهش داده تا زیرساخت‌ها حفظ شود و احتمالاً صادرات محدود نفت را از مسیرهای زمینی و ریلی از طریق آسیای مرکزی ادامه می‌دهد.

برخی مقام‌های آمریکایی حتی معتقدند ارزیابی سیا ممکن است میزان تاب‌آوری اقتصادی جمهوری اسلامی را دست‌کم گرفته باشد؛ زیرا حکومت ایران آمادگی بیشتری برای تحمل فشار داخلی و کنترل نارضایتی‌ها نسبت به تصور واشنگتن دارد.

این گزارش همچنین به نقش مهم پهپادها در کنترل تنگه هرمز اشاره می‌کند. تحلیلگران آمریکایی و اسرائیلی معتقدند ایران برای ایجاد اختلال در عبور نفتکش‌ها، بیش از موشک‌های بالستیک به پهپادهای ارزان‌قیمت و قابل پنهان‌سازی متکی است.

به گفته کارشناسان، حتی حمله یک پهپاد به یک کشتی می‌تواند باعث شود شرکت‌های بیمه از پوشش نفتکش‌ها خودداری کنند و همین مسئله عملاً صادرات نفت منطقه را با اختلال جدی روبه‌رو کند.

واشنگتن‌پست همچنین گزارش داده حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا در منطقه، خساراتی بیش از آنچه دولت آمریکا علناً اعلام کرده، وارد کرده است؛ به‌طوری که دست‌کم ۲۲۸ ساختمان یا تجهیزات نظامی آمریکا آسیب دیده یا نابود شده‌اند.

در بخش پایانی، گزارش به یک نگرانی راهبردی مهم اشاره می‌کند: با وجود موفقیت‌های نظامی آمریکا و اسرائیل، نتیجه نهایی جنگ ممکن است به نفع جمهوری اسلامی تمام شود.

برخی تحلیلگران اسرائیلی هشدار داده‌اند که ایران ممکن است در نهایت با حفظ بخش مهمی از توان موشکی، ادامه غنی‌سازی اورانیوم، حفظ شبکه متحدان منطقه‌ای و حتی دریافت تخفیف تحریم‌ها، از این بحران عبور کند و از نظر سیاسی و امنیتی قدرتمندتر از قبل ظاهر شود.

دنی سیترینوویچ، مقام سابق اطلاعاتی اسرائیل، در این‌باره گفته است مشکل اصلی این است که رهبران ایران اساساً احساس نمی‌کنند مجبور به تسلیم شدن هستند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.