یک خبرنگار نفت و انرژی به نقد تصمیم مجلس برای تخصیص قیر رایگان به پیمانکاران راه های روستایی پرداخت و هشدار داد: «قیر یکی از کالاهای استراتژیک برای رانت خواران است. داریم زمینه سلطان سازی فراهم می کنیم».

 گزارش جماران؛ رضا زندی، خبرنگار نفت و انرژی، در حساب توییتری خود مطلبی در خصوص تخصیص قیر رایگان به پیمانکاران راه های روستایی منتشر کرد.

این خبرنگار نوشت: «*الف) "ما در این طرح شرکت ملی نفت را موظف به دادن یک میلیون تن قیر رایگان با منبع مالی ۴۰۰۰میلیارد تومان کردیم." 

*ب) "اجرای این طرح (اختصاص قیر رایگان) را هم غیر اصولی، هم فسادزا، هم رانت خیز و هم کاملا غیر شفاف می دانیم.

حدود ٣٦ درصد کل مبلغ ارزش طرح، (١هزار و ٤٤٠ میلیارد تومان) رانت اتفاق می افتد.  ٩درصد در بحث مالیات بر ارزش افزوده است (یعنی ٣٦٠میلیارد تومان). حدود ١٧تا ٢٠درصد، تحت عنوان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده (یعنی ٦٨٠میلیارد تا ٨٠٠میلیارد تومان).

٦ درصد تحت عنوان حق العمل کاری (یعنی ٢٤٠ میلیارد تومان) و ٢درصد (٨٠ میلیارد تومان) هم تحت عنوان مالیات ماده اولیه قیر (رانت) ایجاد می کند."

ج) قیر یکی از کالاهای استراتژیک برای رانت خواران است... داریم زمینه سلطان سازی فراهم می کنیم."

*د) "سالانه می تواند ١میلیارد دلار از محل صادرات قیر ارز به کشور وارد شود. اگر قیمت دوگانه شود همه بازار صادراتی کشور را بهم می ریزد. با محاسباتی که کردیم دیدم چیزی حدود ٦٠٠ تا ٦٥٠ هزار تن در جاده های اصلی بیشتر مصرف نشده است. یادمان باشد سهم قیر در آسفالت ٦ درصد است...ارزش ریالی اش در آسفالت ١٠ درصد است. اگر بقیه بودجه (مثلا ساخت راه) تامین نشده باشد، تامین قیر به تنهایی مشکل کشور را حل نمی کند.!"

ه)میزان ارز آوری صادرات قیر از ابتدای سال ٩٩ تا الان، از میزان (کسب) ارز از نفت بیشتر بوده است. این نشان می دهد که کالای استراتژیک برای ارز آوری است که می تواند بازار ارز را هم کنترل کند."

*و) "من خودم سال ها خارج از کشور بودم، اصلا آنجا کسانی بودند که همین حواله ها (ی قیر رایگان درسال های گذشته) را می گرفتند و تبدیل به قیر می کردند و می آوردند خارج می فروختند.".

*ض) "کسی که قیر اولیه را تحویل می گیرد قیر با کیفیت تحویل می گیرد اما به جهت عدم نظارت و رانتی که وجود دارد ممکن است قیر با کیفیت را در بازار بفروشند و قیر کم کیفیت یا افزودنی های بی کیفیتی که اضافه می شود را در پروژه استفاده کنند."

ح) "آمار گمرک می گوید که میزان صادرات قیر طی سالهای ٩٦تا٩٨به ترتیب ٣/٨ میلیون تن، ٣/٥ میلیون تن و ٤/٢میلیون تن بوده است. آمار تولید سالانه قیر هم ٥/٥ تا ٦ میلیون تن است. قانون بودجه گفته است که طی این سالها، ٤ میلیون تن باید در طرح های عمرانی مصرف شود. کل تولید ٦ میلیون تن است.

(بر اساس بودجه باید ٤ میلیون تن در طرح های عمرانی مصرف می شد) پس حدود ٢ میلیون تن (قاعدتا باید برای صادرات) باقی بماند. آمار گمرک می گوید در سال ٩٨، ٤ میلیون و ٢٠٠هزار تن صادر شده است. یعنی ٢/٢ میلیون تن از قیری که با روش غلط به طرحهای عمرانی تخصیص یافته، صادر شده است."!!!

- منابع: 

*الف):محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون برنامه وبودجه مجلس.- ایسنا

*ب)،ج)، ه)، ض)، ح): مالک شریعتی، عضو هیات رئیسه مجلس و سخنگوی کمیسیون انرژی- گفتگوی ویژه خبری شبکه ٢سیما

*د):سید حمید حسینی، صادرکننده فرآورده های نفتی-همان

*و): محسن زنگنه،عضو کمیسیون برنامه و بودجه-همان/١٠»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
3 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.

  • بهروزسلگي

    احتمالا سلطانها به خطرافتاده اند

    پاسخ