امروزه، میزان ابتلا به بیماری های مربوط به ستون فقرات رو به افزایش است. به همین دلیل نیاز به درمان عارضه های مربوط به این بیماری بیش از پیش اهمیت یافته است. جراح ستون فقرات فردی است که در این حوزه فعالیت داشته و در درمان بیماری های مربوط به کمر و ستون فقرات، بسیار موفق عمل میکند. جراح ستون فقرات معمولاً به جراح مغز و اعصاب و یا جراح ارتوپد گفته می شود. هر دو متخصص به عنوان جراح ستون فقرات شناخته می شوند. در این بخش می خواهیم شما را با جراح ستون فقرات، وظایف آن و دیگر موارد مربوط به این امر آشنا کنیم. اگر در این زمینه نیاز به راهنمایی دارید توصیه می کنیم حتما این مطلب را تا انتها مطالعه نماید.
جراح ستون فقرات کیست؟
همان طور که در بخش قبل به آن اشاره کردیم، جراح ارتوپد و جراح مغز و اعصاب هر دو به عنوان جراح ستون فقرات شناخته می شوند. از آنجایی که ستون فقرات را می توان یکی از مهم ترین مراکز اصلی در بدن و نیز نقطه مرکزی سیستم عصبی و ساختار اسکلتی دانست، بنابراین هر دو جراح مغز اعصاب و جراحی ارتوپدی با آن درگیر هستند.
در واقع، جراح مغز و اعصاب وظیفه تشخیص و درمان بیماری های مربوط به سیستم عصب و مغز را برعهده دارد. این نوع جراح باید یک دوره دستیاری به مدت پنج تا شش سال را در زمینه جراحی مغز و اعصاب طی کند. علاوه بر این، جراح ارتوپد نیز وظیفه درمان اختلالات استخوانی و مفصلی را بر عهده دارد. جراح ارتوپد نیز باید همانند جراح مغز و اعصاب، یک دوره دستیاری به مدت پنج تا شش سال را در حوزه جراحی ارتوپد طی کند.
وظایف جراح ستون فقرات
جراحان ستون فقرات و جراحان دست و بازو با توجه به نیاز بیماران وظایف روزانه خود را تعیین می کنند. به عنوان مثال، جراحان ارتوپد با استفاده از آزمایش های تشخیصی مانند اشعه ایکس، نسبت به یافتن استخوان های شکسته و یا آزمایش خون برای بررسی آرتریت روماتوئید استفاده می کنند.
جراح ارتوپد وظیفه گچ گیری و یا شکسته بندی استخوان ها را برعهده داشته و یا این که تمرینات توان بخشی و یا درواقع به عبارت دیگر، فیزیوتراپی را به بیمار توصیه میکند و یا این که از مکمل ها و دارو ها برای تقویت مفاصل و کاهش درد آن ها استفاده می کند.
این نوع جراح های متخصص در صورت ایجاد آسیب های جدی به استخوان، ممکن است آن را با روکش فلزی به هم چسبانده و یا مفصل ران را با مفاصل دیگر و یا مفاصل مصنوعی جایگزین کنند.
ملاک انتخاب بهترین جراح ستون فقرات
برای انتخاب بهترین جراح ستون فقرات و جراح فوق تخصص شانه نیاز به رعایت نکات بسیار مهمی دارید تا بتوانید بهترین جراح را برای درمان بیماری خود انتخاب کنید. برای انتخاب بهترین جراح ستون فقرات باید به ملاک ها و معیارهای بسیار مهم توجه کنید. به عنوان مثال، در درجه اول باید تخصص پزشک در زمینه بیماری شما تائید گردد. یعنی این که نمی توانید برای درمان کمردرد و یا درمان ستون فقرات به متخصص هایی رجوع کنید که تخصصی در این زمینه ندارند.
پس از تأیید تخصص پزشک، باید تعداد عمل های موفقیت آمیز وی را مورد بررسی و تحقیق قرار دهید. تعداد عمل تنها نشانه حاذق بودن پزشک نیست، بلکه درصد موفقیت نیز یکی دیگر از عوامل بسیار مهم در تعیین بهترین جراح ستون فقرات شناخته می شود. بهتر است از بیماران دیگر نیز درمورد پزشک پرس و جو کنید تا در مورد نحوه کار وی اطلاعات بسیار مفیدی به دست آورید.
انواع بیماری های ستون فقرات
ستون فقرات دارای انواع بیماری های مختلف است. به عنوان مثال اگر کمر درد دارید، بدین معنی است که به ستون فقرات شما فشار وارد شده و این نشانه ای بر وجود یک بیماری و یا مشکل در ناحیه ستون فقرات شما است. از انواع دیگر بیماری های مربوط به ستون فقرات می توان به دیسک- فتق و یا همان بیرون زدگی دیسک، آرتروز کمر و آسیب دیدگی مهره ها اشاره کرد.
تشخیص هر یک از موارد بالا بر عهدهی پزشک حاذق و متخصص ستون فقرات است. ممکن است این پزشک متخصص، همان طور که در بخش های قبل نیز به آن اشاره کردیم، جراح ارتوپد و جراح مغز و اعصاب باشد. در انتخاب بهترین جراح ستون فقرات دقت کنید چرا که بسیار حساس بوده و به بخش های دیگر بدن مرتبط است.
انواع تخصص های مغز و ستون فقرات
جراح مغز و اعصاب، جراح ارتوپد و جراح ستون فقرات ازجمله متخصصانی هستند که در زمینه مربوط به ستون فقرات تخصص دارند. به عنوان مثال جراح مغز و اعصاب افرادی هستند که در زمینه بیماری های استخوانی متخصص بوده و باید در حوزه سیستم های عصبی تخصص داشته باشند.
به عنوان مثال، بیماری هایی که به مغز و نخاع، عروق داخل و خارج جمجمه و ستون فقرات مربوط می شوند، در حوزه جراح مغز و اعصاب هستند. جراحان ارتوپد متخصصانی هستند که چندین سال را در زمینه جراحی بیماری های اسکلتی گذرانده و به طورکل در زمینه تشخیص بیماری هایی مانند آرتریت و همچنین آسیب های ورزشی و شکستگی بسیار مفید بوده و در این حوزه متخصص می باشند.
جراح ستون فقرات را معمولاً جراحان مغز و اعصاب می دانند. در واقع جراحان ارتوپد و جراحان مغز و اعصاب با شرکت در کلاس های آموزشی به نام ستون فقرات، اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داده و در واقع به متخصص ستون فقرات و یا دکتر ستون فقرات تبدیل شده و در این زمینه فعالیت دارند.
انواع جراحی های ستون فقرات
جراحی های ستون فقرات به دسته های مختلف طبقه بندی می شود که هریک از آن ها، برای درمان بیماری خاص مورد عمل قرار می گیرند. از جمله انواع این نوع جراحی ها می توان به جراحی دکمپرشن کمر یا رفع فشار کمر، جراحی فتق دیسک کمر، جراحی فیوژن ستون فقرات، دیسککتومی کمر، ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی برای ترمیم شکستگی مهره ها در اثر فشار، فورامینوتومی، نوکلئوپلاستی و تعویض دیسک مصنوعی اشاره کرد.
توجه داشته باشید که دوران نقاهت در جراحی های مربوط به ستون فقرات اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که این نوع جراحی ها نزدیک به سیستم عصبی بوده و ممکن است در صورت انجام عمل نادرست منجر به فلج شدن و ایجاد عفونت گردد. به خاطر داشته باشید که دوره نقاهت این نوع بیماری ممکن است ماه ها طول بکشد، بهتر است صبر و شکیبایی خود را از دست ندهید تا دوران نقاهت را با موفقیت به پایان برسانید.
کلام پایانی
در این مطلب سعی کردیم شما را بیشتر با جراح ستون فقرات آشنا کنیم. وظیفه اصلی جراح ستون فقرات، جراحی مغز و ستون فقرات است. لطفاً پیشنهادات و نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید و اگر در این زمینه به راهنمایی و مشاوره نیاز دارید، کارشناسان ما در خدمت شما هستند.
*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.